EUEurópa

Új, korrupcióellenes hatóság startolt Brüsszelben

rtl.hurtl.hu

2024. május 19. 20:07

Azonban a féléves soros elnökségre nem terjed ki a hatásköre az új intézménynek.

Új, korrupcióellenes etikai hatóság startolt Brüsszelben szerdán, amelyhez Az Európai Parlament, az Európai Bizottság, valamint az Európai Számvivőszék is csatlakozott. A szervezet a számvivőszék jelentése alapján jött létre, az erről szóló javaslatot a Bizottság nyújtotta be, írja az EU Observer.

Az etikai hatóság feladata az, hogy számon tartsa az az etikus magatartásra vonatkozó közös minimumokat, és jelentéseket készítsen arról, hogy az intézmények belső szabályzataiban ezek megjelennek-e. Nyomozási hatalma nincs a szervezetnek. Eddig ők csatlakoztak az egyezményhez:

  • az Európai Parlament,
  • az Európai Unió Tanácsa,
  • az Európai Bizottság,
  • az Európai Unió Bírósága,
  • az Európai Központi Bank,
  • az Európai Számvevőszék,
  • az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság,
  • a Régiók Európai Bizottsága.

Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke az etikai hatóság megalakulása kapcsán azt mondta: „Az EP-választások közeledtével minden korábbinál fontosabb, hogy megerősítsük az emberek európai intézményekbe vetett hitét”. A Euronews videója szerint a testület megalapításának előzményének a Katargate korrupciós botrány tekinthető.

Az etikai testületben részt vevő intézményeket és szerveket egy-egy rangidős tag képviseli, az elnöki tisztségben pedig évente váltják egymást. A testület munkáját öt független szakértő is segíti. Korábban az Eurobarométer felmérése is kimutatta, hogy az uniós polgárok szerint a demokráciára a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nem bíznak az európai intézményekben.

Az új intézmény hatásköre nem terjed ki az EU soros, féléves elnökségére, amelyet hamarosan Magyarország fog betölteni. A Transparency International az etikai bizottságot azért kritizálta, mert annak szerintük nincs elég hatalma a korrupció elleni hatékony fellépésre.

Nyitókép: MTI / EPA / Olivier Hoslet

#Európa#korrupció#etika#hatóság#parlament#brüsszel#nyomozás#bizottság#testület#katar

Címlapról ajánljuk