Belföld

Megszavazta a parlament a korrupció elleni „csodafegyvert”: jön a vádkikényszerítés

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 16:22

Magánemberként is felléphetünk majd olyan ügyekben, ahol közvagyon vagy közhatalom gyakorlása a tét, de az állami szervek nem indítottak eljárást.

Az Európai Bizottság által is jóváhagyott, korrupcióellenes törvénycsomag részeként a parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az úgynevezett vádkikényszerítést – írta a 24.hu. A módosítás 136 igen, 7 nem, 14 tartózkodás mellett ment át a parlamenten.

A vádkikényszerítés lényege, hogy mostantól kívülállók is felléphetnek olyan ügyekben, ahol közvagyon vagy közhatalom gyakorlása a tét.

Vagyis ha az állami szervek – például az ügyészség – nem indítanak eljárást, akkor a közvetlenül nem érintett személyek is bírósághoz fordulhatnak, hogy kikényszerítsék ezt.

Ezzel azt lehet elérni, hogy a vádindítvánnyal fellépő személynek mindenképpen lehetősége legyen bíróság előtt beszélni, és a bíróságnak hivatalos döntést kelljen arról hoznia. A mechanizmus hasonlít a pótmagánvadás eljáráshoz, de ez nem csak a sértettnek ad lehetőséget a vádkikényszerítésre.

Nyitókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2022. október 3-án. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#korrupció#parlament#ügyészség#bíróság

Címlapról ajánljuk