Belföld

Ma tárgyalja az Országgyűlés, hogyan egyezzünk meg az EU-val

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 7:50

Napirenden a törvényjavaslatok.

Három napot ülésezik a héten az Országgyűlés, hétfőn több, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges törvényjavaslat szerepel a napirenden, írja az MTI.

A napirend előtti felszólalások és a napirend elfogadása után megvitatják az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, majd szavaznak is az előterjesztésről. A törvényjavaslat egy teljesen új, a büntetőeljárási szabályozásban eddig ismeretlen eljárást vezet be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.

Ezt követően bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitáit folytatják le. A napirenden szereplő mind a négy törvényjavaslat az Európai Bizottsággal való megegyezéshez szükséges. A következő változások várhatóak:

  • A jogszabálytervezetek 90 százalékát társadalmi egyeztetésre bocsáthatja a kormány.
  • Lehetővé tennék az OLAF helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását.
  • Hivatalosan is létrehoznák az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot.
  • Egy másik előterjesztés a közérdekű adatigényléseknél megszünteti „a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez” kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#országgyűlés#eu#megegyezés#törvényjavaslat

Címlapról ajánljuk