Belföld

A fideszes, vagy az ellenzéki önkormányzatok korruptabbak?

rtl.hurtl.hu

2024. május 29. 10:07

Egy új kutatásban arra keresték a választ, nagyobb-e a korrupció veszélye a fideszes önkormányzatok közbeszerzéseinél, mint az ellenzékieknél. 

Az önkormányzatok korrupciós kockázatát vizsgálta a a Corruption Research Center Budapest (CRCB) új elemzése, amiben arra keresték a választ, hogy nagyobb-e a korrupció veszélye a fideszes önkormányzatok közbeszerzéseinél, mint az ellenzékieknél – írta a hvg360. A kutatásban a főváros, a kerületek és a megyei jogú városok összesen közel 32 ezer közbeszerzésének adatait elemezték az 1999 és 2023 közötti időszakból.

A lap kiemelte, hogy a CRCB a korrupciós kockázatot vizsgálta, és kockázatosnak minősített minden olyan közbeszerzést, ahol a győztes verseny nélkül jutott hozzá a pénzhez.

Az elemzés szerint 12 évben jelentősen nagyobb volt a korrupciós kockázat a Fidesz vezette önkormányzatokban, 13 évben pedig statisztikailag elhanyagolható volt a különbség a fideszes és a más pártok vezette önkormányzatok között – írták. A lap hozzátette:

olyan év pedig egyetlen sem volt az elmúlt huszonötből, amikor a nem fideszes városokban lett volna szignifikánsan nagyobb a korrupció kockázata.

Az elemzés szerint 1999 és 2008 között nem volt érdemi különbség a két politikai oldal vezette városok között, azonban ez 2009-ben megváltozott, és akkor a fideszes városokban szignifikánsan nagyobbra nőtt a kockázat. A leglátványosabban 2011-12-ben, valamint 2019-ben és 2022-ben volt nagyobb a fideszes városoknál a kockázat – írta a hvg.hu.

Azokban a városokban és kerületekben, ahol 2019-ben a fideszes vezetést ellenzéki váltotta fel, csak két-három év után csökkent érdemben a korrupciós kockázat, miután 2020-ban és 2021-ben azokban volt a legnagyobb az átlagos korrupciós kockázat. Az elemzők szerint ez azzal magyarázható, hogy az új városvezetők megörökölték az elődeik által kötött keretszerződéseket, és meg kellett várniuk, hogy a 2019 előtt aláírt szerződések kifussanak.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

 

#Belföld#korrupció#önkormányzatok#fidesz#kormánypárt#ellenzék#elemzés

Címlapról ajánljuk