EUEurópa

Ciprusi elnök: az EU migrációs egyezményre törekszik Libanonnal

rtl.hurtl.hu

2024. április 21. 20:33

A szíriai menedékkérők áradatának megakadályozására az Európai Unió migrációs egyezmény megkötésére törekszik Libanonnal – közölte vasárnap Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök.

Szeretnénk Libanonnak segíteni abban, hogy kezelni tudja a menekülteket, hogy ne jöjjenek még többen Ciprusra


– jelentette ki Hrisztodulidesz a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) médiacsoportnak adott interjújában.

Mint mondta, örül annak, hogy május 2-án Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének társaságában utazhat Libanonba, hogy bejelenthessenek egy uniós pénzügyi segélycsomagot.

A ciprusi elnök hangsúlyozta, hogy a csomag nemcsak gazdasági elemeket foglal magában, hanem a libanoni intézmények, így a például a hadsereg támogatásáról is rendelkezik. Utóbbi – hívta fel a figyelmet Hrisztodulidesz – stabilizáló tényezőként szolgál a Szíriával és Izraellel is szomszédos országban.

A ciprusi államfő egyben válságosnak nevezte a migrációs helyzetet hazájában. 

A lehető legvilágosabban szeretnék fogalmazni: Elég volt. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy még több szíriai menekültet befogadjunk


– tette hozzá.

Közölte, hogy Nicosia az Európai Unió segítségét kérte. Hangsúlyozta, hogy beszélni kell arról is, hogy a Szíriából érkezők közül kik számíthatnak valóban menedékstátuszra. „Nyomatékosan követeljük, hogy bizonyos szíriai térségeket nyilvánítsanak biztonságos régiókká” – fűzte hozzá.

Az év eleje óta mintegy négyezer menedékkérő érte el a Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő szigetországot. Tavaly ugyanebben az időszakban mindössze 78 migránst regisztráltak a ciprusi hatóságok.

Ciprus, amely 160 kilométerre fekszik nyugatra Szíria, illetve Libanon partjaitól, lakosságarányosan a legtöbb migránst fogadta be az uniós tagállamok közül. Az ország vezetése április közepén tudatta, hogy felfüggeszti a szíriai állampolgárok által benyújtott menedékkérelmek feldolgozását.

Szakértők szerint a legfrissebb menekülthullám hátterében nagyrészt a már több mint fél éve dúló gázai övezeti háború keltette regionális bizonytalanság állhat. A legtöbb, Ciprusra érkező menedékkérő olyan szíriai állampolgár, aki eddig Libanonban élt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nyilvántartása szerint mintegy nyolcszázezer szíriai menekült él a súlyos gazdasági válsággal küszködő Libanonban, de a helyi hatóságok adatai alapján számuk eléri a kétmilliót, ami azt jelenti, hogy a népességszámhoz viszonyítva a kicsiny közel-keleti országban tartózkodik a legtöbb menekült a világon.

Nyitókép: Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi államfő. Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

#Európa#európai unió#libanon#szíria#ciprus#migráció

Címlapról ajánljuk