EUEurópa

Orbánék nem ünneplik meg az uniós csatlakozás 20. évfordulóját

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 14:26

Medgyessy Pétert viszont meghívták Strasbourgba.

Május elsején lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, de az Orbán-kormány nem tervez ünnepséget tartani ebből az alkalomból – tudta meg a Szabad Európa.

A portál hozzáteszi: két hónappal később már a fél évig tartó magyar EU-elnökség kezdődik, de értesüléseik szerint a kegyelmi botrány kirobbanása óta csak kármentés zajlik a kormányban, lekerült a fókusz az uniós diplomáciáról.

Emlékeztetnek, hogy a miniszterelnök nyilatkozataiban rendszeresen ostorozza az Európai Uniót, március 15-én pedig arról beszélt, hogy ha a magyarok meg akarják őrizni az ország szabadságát és szuverenitását, el kell foglalniuk Brüsszelt.

Az Eurobarometer felmérése szerint ugyanakkor a magyar válaszadók 77 százaléka úgy látja, hogy hazánknak előnyére vált a két évtizede tartó uniós tagság, és csak 17 százalékuk gondolja ennek ellenkezőjét. A magyarok kétharmada derűlátó, egyharmada borúlátó az EU jövőjét illetően.

Ha itthon nem is, Strasbourgban lesz ünnepség: a Szabad Európa úgy tudja, Medgyessy Péter volt miniszterelnököt meghívták, hogy a 2004. május elsején csatlakozó országok akkori vezetői együtt ünnepeljék az évfordulót.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/AFP pool/Aris Oikonomou

#Európa#európai unió#eu-csatlakozás#évforduló#ünnepség#orbán viktor#medgyessy péter

Címlapról ajánljuk