EUEurópa

Orbán Viktor szerint Brüsszelben betiltották a kampányindító gyűlésüket, Magyar Péter szerint ez jó duma

rtl.hurtl.hu

2024. április 20. 20:25

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy Nyugaton és Brüsszelben kár érheti az embert amiatt, ha elmondja a véleményét.

Orbán Viktor arról posztolt a Facebookon: „A héten Brüsszelben is elindítottam a kampányunkat. Be is tiltották a gyűlésünket”. Ezután idézte a betiltó határozatot: „A rendezvényt nem lehet megtartani, mert az esemény célja, hogy egybegyűjtse a nemzeti konzervatív nézeteket valló akadémikusokat, a kultúra, valamint a politika képviselőit, és azért mert ezek az emberek a vallásos nézeteket valló jobboldalhoz tartoznak.”

Majd így folytatták a miniszterelnök szerint a betiltás eszközölői: „a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez és az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez”.

A miniszterelnök ezt úgy kommentálta: „Ennél csak az ügy végleges elrendezése botrányosabb. A betiltó határozat elleni fellebbezésünket két bíró dobta vissza. Amikor a belga miniszterelnök közzétette azt, hogy mi a helyzet helyes megítélése, a harmadik bíró ugyanabban az ügyben, ugyanazon érvelés mellett helyt adott a fellebbezésnek. Ez a jogállamiság arrafelé, ilyen a rule of law, ha nyugati. És még ők leckéztetnek bennünket”.

A poszt alatt rövidesen feltűnt Magyar Péter is, aki ezt fűzte hozzá: „Jó duma. Önök pedig kirúgatták Tarr Zoltán háromgyermekes református lelkészt, aki fel mert szólalni a több százezres április 6-i rendezvényünkön. És állásuk elvesztésével fenyegetik a vidéki embereket, ha eljönnek a TISZA Párt rendezvényeire. Mikor veszett el Önből a demokrata, Miniszterelnök Úr? Milyen érzés fenyegetni a saját népét és közben eljátszani az áldozatot?”

Tarr Zoltánnal a kirúgása után készült interjúnkat itt lehet elolvasni. Ebben a cikkünkben pedig olyan magyarok nyilatkoztak nekünk, akik elveszítették állásukat, miután nagyközönség elé léptek egy-egy politikai véleményükkel.

A heti brüsszeli eseményekről azt írtuk: két helyszínről elküldték, a harmadikon rendőrök próbálták feloszlatni kedden a brüsszeli Nemzeti Konzervatív Konferenciát, amelyen egy nappal később Orbán Viktor is felszólalt. A jobboldali politikusok és közéleti személyek véleményének teret adó rendezvényt rendeletben tiltotta be az egyik brüsszeli kerület polgármestere, mert szerinte ott nem látják szívesen a szélsőjobboldalt.

Az eddig nem volt teljesen érthető, hogy ez a nemzetközi konferencia lett volna egyben a Fidesz kampányindító rendezvénye.

Viszont Orbán szerdán már zavartalanul beszélhetett a konferencián. A magyar miniszterelnök szerint a történtek azt bizonyítják, hogy Brüsszelben veszélyben van a szabadság. A rendeletet élesen kritizálta a belga és a brit miniszterelnök is. A Momentum uniós képviselője Cseh Katalin is azt mondta: a szólásszabadság alapérték, ezért szerinte Orbán Viktornak is joga van bárhol arról beszélni, amiről akar.

Az RTL Híradó riportját alább lehet megnézni:

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Európa#orbán viktor#facebook#brüsszel#kampány#konferencia#tiltás#magyar péter#tarr zoltán

Címlapról ajánljuk