EUEurópa

Iráni dróntámadás: az EU külügyi vezetője rendkívüli ülést hívott össze

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 16:22

Rendkívüli ülést hívott össze az Európai Uniós külügyminisztereknek Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője. 

Egymás után ítélték el az Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadást az Európai Unió vezetői – írta összeállításában a Politico. Közben Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője bejelentette, hogy rendkívüli ülésre hívta össze keddre az Európai Uniós külügyminisztereket – írta a Portfólió. 

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel közölte, hogy az EU vezetői „erősen elítélik” az iráni támadást, hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a helyzet ne fokozódjon.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen elítélte „Irán nehezen indokolható támadását”, és felszólította az iszlám országot és szövetségeseit, hogy „azonnal hagyják abba ezeket a támadásokat”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az iráni támadások „destabilizálhatják a régiót”, hozzátéve, hogy a támadással Teherán „bizonyította, hogy káoszt akar szítani” a területen.

Joseph Borrell „a régióra leselkedő halálos fenyegetésként” jellemezte a támadást, míg az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola közölte, hogy a támadás „további káosz szításával fenyeget a Közel-Keleten.

Irán több mint háromszáz drónt és rakétát lőtt ki szombat éjszaka Izraelre, de 99 százalékukat az izraeli légvédelemnek, amerikai és brit segítséggel sikerült még azelőtt lelőnie, hogy elérték volna a célpontjaikat. Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket. A támadás miatt Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot. 

Nyitókép: Egy iráni rakéta egy darabja, ami Izrael közlése szerint életveszélyesen megsebesített egy hétéves kislányt. Fotó: REUTERS/Christophe van der Perre

 

#Európa#irán#izrael#támadás#dróntámadás#rakétatámadás#közel-kelet#európai unió

Címlapról ajánljuk