EUEurópa

Elfogadták az EU médiaszabadságról szóló rendeletét, csak Magyarország nem szavazta meg

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 12:23

Az új európai médiatörvényt kifejezetten a magyarországi médiaviszonyok miatt írhatták.

Két héttel azután, hogy az Európai Parlament elsöprő többséggel elfogadta, az Európai Unió Tanácsa is megszavazta a médiaszabadságról szóló EU-rendeletet – jelentette a Telex. A keddi szavazáson egyedül Magyarország voksolt nemmel.  A jogszabályt már csak alá kell írni, és meg is jelenhet az EU közlönyében, húsz nappal később pedig életbe lép, írta a Telex a tanácsi közleményre hivatkozva.

A médiaszabadságról szóló törvényt – amelyet az uniós végrehajtó testület először 2022 szeptemberében javasolt – a Parlament március 13-án 464 igen szavazattal, 92 nem ellenében és 65 tartózkodás mellett, elsöprő többséggel fogadta el.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy Magyarország miatt dolgozták ki ezeket a szabályokat. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő szerint az említett szabályozás nem más, mint „brüsszeli cenzúratörvény”.

A rendelet biztosítékokat tartalmaz a politikai beavatkozással és az újságírók megfigyelésével szemben, és külön hangsúlyt helyez a közszolgálati médiumok függetlenségére, valamint az állami hirdetések elosztásának átláthatóságára. Tartalmaz intézkedéseket a szerkesztői függetlenség védelmére és az összeférhetetlenségi helyzetek közlésére is.

Nyitókép: REUTERS/Yves Herman/File Photo

#Európa#médiatörvény#média#sajtószabadság#közmédia#médiaszabadság#NER#európai unió

Címlapról ajánljuk