Belföld

A Fidesz szerint brüsszeli cenzúra, hogy uniós törvényben garantálnák a közmédia függetlenségét

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 7:07

A Fidesz „brüsszeli cenzúratörvényről” beszél.

Az Európai Parlament várhatóan szerdán fogadja el az európai médiaszabadság-törvényt, melyet a tagállamok jóváhagyása követ majd. A kihirdetés után 15 hónapon belül kötelezően alkalmazni kell. A törvény közös rendelkezéseket fogalmaz meg a médiaszabadság, a függetlenség, a médiatulajdonosi rendszerek átláthatósága, az állami hirdetések elosztása valamint az újságírói források védelme terén, írja a Népszava.

A rendelet szerint a közszolgálati médiának politikai érdekektől függetlennek kell lennie, az újságírókat nem kötelezhetik forrásaik kiadására, és tilos kémprogramokat telepíteni az elektronikus eszközeikre. A médiumoknak be kell jelenteniük, hogy mennyit hirdet náluk az állam, valamint a hatóságoktól vagy harmadik országoktól kapott reklámbevételeket is.

Az európai testület, melyet nemzeti szabályozó hatóságok alkotnak majd, a médiapiacokat és összefonódásokat értékelheti, beleértve olyan intézkedéseket is, mint a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozása, teszi hozzá a lap.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy Magyarország miatt dolgozták ki ezeket a szabályokat. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő szerint az említett szabályozás nem más, mint egy „brüsszeli cenzúratörvény”.

Nyitókép: Zih Zsolt / MTVA

#Belföld#fidesz#közmédia#eu#európai unió#törvény

Címlapról ajánljuk