EUEurópa

A befagyasztott orosz vagyonból fegyverezhetik fel Ukrajnát

rtl.hurtl.hu

2024. március 19. 16:55

Magyarország ellenzi a fegyverküldést, de erre is találtak megoldást.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek nagyobb része jóváhagyta azt a tervet, hogy az Európában befagyasztott orosz vagyonból keletkező profitból vásároljanak fegyvereket és nyújtsanak egyéb finanszírozást Ukrajnának – írja az AP hírügynökség.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője azt mondta, bízik abban, hogy a csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozón a tagállami vezetők is jóváhagyják a tervet. Erre azért is szükség van, mert Ukrajna veszélyesen kifogyott a lőszerekből, az amerikai támogatás pedig elakadt a törvényhozásban.

Az EU-tagállamokban az orosz központi bank mintegy 200 milliárd eurónyi vagyonnal rendelkezett, amit az Ukrajna elleni háború miatt befagyasztottak. Becslések szerint ez a vagyon évente hárommilliárd eurót kamatozik, ami Borrell szerint nem rendkívüli összeg, de nem is elhanyagolható.

A tagállamok egy kisebb része, köztük Magyarország visszautasítja, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának, ezért ezt a kamatnyereséget felosztják. A pénz nagyjából 90 százalékát egy különleges alapba teszik, amelyből azok az EU-tagállamok kapnak visszatérítést, amelyek fegyvert és lőszert küldenek, a fennmaradó 10 százalékból pedig az ukrán védelmi ipart erősítik. Így Borrell szerint a fegyverszállítást ellenző országok kijelenthetik, hogy nem fegyverzik fel Ukrajnát.

Az Európai Központi Bank korábban ellenezte az orosz vagyon elkobzását arra hivatkozva, hogy az alááshatja a bizalmat az euróban és az EU piacaiban. Borrell erről azt mondta, hogy nem vesznek el vagyont, csak az abból származó nyereséget, a tervről pedig az Európai Központi Bankkal is egyeztettek.

Egyes tagállami vezetők, köztük Alexander De Croo belga miniszterelnök azt mondták, hogy a nyereséget Ukrajna újjáépítésére kellene fordítani. Borrell erre azt válaszolta: az a legjobb, ha elkerülik, hogy bármit leromboljanak.

Nyitókép: REUTERS/Yves Herman/File Photo

#Európa#európai unió#ukrajna#orosz-ukrán háború#josep borrell#befagyasztás

Címlapról ajánljuk