EUEurópa

A Spar megtámadta az EU-nál a kormány különadóját

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 18:21

A Spar szerint a magyar kormány megszegi az uniós jogot a 2022-ben bevezetett extraprofitadóval, ezért az áruházlánc panaszt tett az EU-nál.

A Spar panaszt nyújt be az EU-nak a magyarországi különadó miatt – írja a Financial Times cikke alapján a Portfolio.

A hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc szerint a magyar kormány által 2022-ben bevezetett különadó, vagyis az úgynevezett „extraprofitadó” diszkriminatív volt és számos uniós jogszabályt sértett, többek közt az áruk szabad mozgásával kapcsolatosakat.

A Spar az árstopot is kifogásolja, amely intézkedés miatt a boltoknak több terméket is alacsonyabb áron kellett értékesíteni, mint amennyiért beszerezték azokat. Az áruházlánc nehezményezi azt is, hogy az infláció jelentős csökkenése ellenére is érvényben maradtak az intézkedések. Úgy látják, ezek egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az EU-hoz benyújtott panaszban az áll, hogy

a kormány beavatkozása 90 millió euróval növelte a cég költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós veszteséget termelt számukra.

Az Orbán-kormány nem válaszolt a Finencial Timesnak a Spar panaszait kommentáló megkeresésre, az Európai Bizottság pedig nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A portál megjegyzi, a magyar miniszterelnök már régóta a külföldi vállalatokat okolja az elszálló élelmiszerárakért, állítása szerint a cégek „az indokoltnál jobban” drágították azokat.

Nyitókép: A hollandiai székhelyű SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc áruháza a Lurdy Házban, az 1998-ban megnyílt bevásárlóközpont és irodaházban, a főváros IX. kerületében, a Könyves Kálmán körúton. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi

#Európa#európai unió#spar#panasz#kormány#különadó#extraprofitadó#árstop

Címlapról ajánljuk