Belföld

Eurómilliárdokat költhet el az Orbán-kormány, szerdán kiderül, beperelik-e emiatt az Európai Bizottságot

rtl.hurtl.hu

2024. március 9. 5:36

Az Európai Parlament szerint nem teljesültek azok a feltételek, amelyek ahhoz kellettek volna, hogy Magyarország megkapja a támogatásokat.

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottságának tagjai hétfő este döntenek, hogy a képviselő-testület beperelje-e az Európai Bizottságot (EB), amiért tavaly decemberben felszabadított 10,2 milliárd eurónyi pénzügyi támogatást Magyarország számára. A Népszava egymástól független forrásokból úgy értesült, hogy a szakbizottság tagjainak többsége a perindítást támogatja, míg az ügy előadója, a francia jobboldali Geoffroy Didier azt javasolja, az EP ne emeljen kifogást a bizottsági határozattal szemben.

A végső szót az Európai Parlament elnöke mondja ki, ő dönt a két intézmény közötti vita jogi útra tereléséről. 

Ha a jogi bizottság a jelentést készítő képviselő ajánlása ellenére a perindítás mellett teszi le a voksát, akkor Roberta Metsola EP-elnök várhatóan ki fogja kérni a házbizottság szerepét betöltő elnökök konferenciájának a véleményét, mielőtt rászánja magát a lépésre. Az ülésre jövő szerdán kerülhet sor.

Az EP szerint az Orbán-kormány nem teljesítette a pénz feloldásának feltételéül szabott igazságügyi reformot, a brüsszeli testület pedig anélkül kezdte meg a támogatás folyósítását, hogy Magyarországon megfelelő pénzügyi ellenőrző mechanizmusok és közbeszerzési eljárások működnének.

Nyitókép: Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (b) és Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke – Fotó: Julien Warnand/MTI/EPA

#Belföld#európai unió#támogatás#per#európai parlament#európai bizottság#orbán viktor

Címlapról ajánljuk