EUEurópa

Addig alkudozott Orbánnal, amíg keresztbe tett magának, állítja Von der Leyenről egy uniós tisztviselő

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 7:44

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke decemberben engedélyezte 10,2 milliárd euró korábban befagyasztott forrás felszabadítását Magyarországnak. Sebezhetővé tette magát.

Ursula von der Leyent jelölte az Európasi Néppárt az Európai Bizottság elnöki posztjára, a Politico cikke alapján viszont a német politikusnak nem lesz fáklyásmenet sem a kampány, sem az esetleges diadal utáni munka. 

A lap szerint bár von der Leyen még nem nevezte meg kampányfőnökét, a kampány csatái már elkezdődtek. Múlt héten Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa az X-en arról írt, hogy Von der Leyen nem bírja saját, konzervatív táborának támogatását, illetve megkérdőjelezte, hogy újabb 5 évre az Európai Néppártra kell-e bízni Európa irányítását.


Ez szokatlanul ellenséges lépés egy hivatalban lévő biztos részéről a főnökével szemben, így Breton megrovást kapott a Bizottság főtitkárától, aki a brüsszeli szaklap által megszerzett levél szerint emlékeztette őt az intézmény kollegialitásra és kampányolásra vonatkozó szabályaira. Eszerint a kampány és hivatali feladatok nem keveredhetnek. A bejegyzés állítólag Emmanuel Macron francia elnököt is feldühítette. 

Hiába a tűzoltás, egyik kollégája szerint Ursula von der Leyen a politikai támadások szabad prédája lett. Nem sokkal később egy másik leendő szövetséges, Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője ment neki. 

Néhány nappal azután, hogy a Néppárt Von der Leyent jelölte az európai választásokon csúcsjelöltjüknek, Weber utasította képviselőiket, hogy szavazzák meg a jogi bizottság ülésén azt a javaslatot, miszerint a testületnek be kell perelnie az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot a tavaly decemberben Magyarország részére felszabadított, korábban befagyasztott 10,2 milliárd eurós összeg miatt. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy az Európai Bizottság tulajdonképpen megvásárolta Orbán Viktor jóváhagyását az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásokhoz.

Közvetlenül von der Leyen volt felelős azért, hogy az Európai Parlament valamennyi nagy pártjának, köztük a Néppártnak az ellenvetése ellenére is hozzájárult a pénzeszközök feloldásához. 

Az [Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel] folytatott alkudozás az Ukrajnának nyújtott támogatásért és különösen a 10 milliárd euróért rendkívül sebezhetővé tette őt az Európai Parlamentből érkező támadásokkal szemben, ahol a jövőbeli többsége leheletnyi lesz

– mondta egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő a lapnak. Mindennek jelentős súlyt ad Weber döntése, mivel az Európai Néppárt a legnagyobb a Parlamentben. Egy névtelenséget kérő néppárti képviselő azt mondta:

Az Európai Néppárt nem fogja elrejteni az álláspontjait, vagy meghúzni magát csak azért, mert a kampány elkezdődött. Weber jelezte, hogy ellenzi a Magyarországnak nyújtott támogatásról szóló döntést, és ebben a kérdésben következetes.

Március elején Orbán Viktor azt mondta: el kell küldeni azokat az uniós vezetőket, akik miatt az elmúlt öt év az unió legkudarcosabb időszaka volt. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint Von der Leyennek jó esélye van arra, hogy újraválasszák:


Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

#Európa#ursula von der leyen#orbán viktor#európai unió#európai bizottság#európai parlamenti választás 2024

Címlapról ajánljuk