EUEurópa

Fico azzal büszkélkedett, hogy levetette az uniós szankciós listáról egy putyinista motorosbanda vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 18:37

Sőt, ez volt az egyik legfontosabb dolga a szlovák miniszterelnöknek.

Robert Fico szlovák miniszterelnök egy tévéinterjúban büszkélkedett azzal, hogy leszedették az EU szankciós listájáról egy putyinista motorosbanda szlovák vezetőjét – erről a Politico ír.

A kormányfő arról beszélt, hogy a tavaly októberi kormányalakításkor egyik legfontosabb ügyük volt, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt szankciók alól felmentsék Jozef Hambáleket, aki az Éjszakai Farkasok nevű orosz nacionalista motorosbanda európai szárnyát vezeti.

A 2022-ben elrendelt büntetőintézkedés indoklása szerint Hambálek kapcsolatban állhat Putyinnal, és egy volt laktanyában rendezte be az Éjszakai Farkasok európai bázisát leselejtezett katonai felszerelésekkel, köztük tankokkal. Itt a motorosbanda tagjait az Ukrajna elleni harcokra készítette fel, emellett oroszpárti propagandát terjeszt Európában.

Az Éjszakai Farkasok, melynek több ezer kelet-európai tagja van, a Krím 2014-es orosz megszállásában is részt vett, lerohant egy földgázlétesítményt és egy ukrán haditengerészeti bázist. Később félkatonai szerepet vállaltak a kelet-ukrajnai Donbaszban.

Fico azt mondta, Hambálek ügyéről tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Olaf Scholz német kancellárral is. Az Európai Tanács nem adott magyarázatot arra, hogy miért vették le Hambáleket a szankciós listáról. Fico szerint azért, mert „valaki bizonyára beismerte, hogy az indoklás hamis volt”. Szerinte mindössze annyiról volt szó, hogy egy „motorszerető” férfi kiképzést tartott néhány katonának, és kapcsolatban állt néhány orosz motoros szervezettel.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Európa#szlovákia#robert fico#orosz-ukrán háború#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk