Külföld

Egy nagyszombati putyinista motorosbanda vezetőjét szankcionálta az Európai Tanács

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 14. 15:48

Korlátozzák háza tulajdonjogait, zárolták a bankszámláit, és elvontatták autóit. Nem is szabadna az EU-ban tartózkodnia, de EU-s állampolgár.

53 orosz, belarusz, illetve ukrán állampolgárt szankcionált az Európai Tanács, akik mind Putyinhoz köthető katonai tevékenységet vagy aktivizmust végeztek. 

A személyek mind az EU-n kívül élnek, egyvalakit leszámítva: Jozef Hambáleket, az Éjszakai Farkasok nevű putyinista motorosbanda nagyszombati vezetőjét, aki összekötőként tevékenykedik a szervezet EU-n belüli és kívüli szárnyai között.

A civilben motorkereskedőként dolgozó férfi 2018-ban alapította meg a banda európai szárnyát, és már egy ideje nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon: még Andrej Kiska volt köztársasági elnök is így hivatkozott rá anno, írja a 444.

A férfi már a július 21-én bejelentett szankciók másnapján megérezte a hatásukat: a földhivatal közölte vele, hogy korlátozzák háza tulajdonjogait, zárolták a bankszámláit, és elvontatták autóit. Szlovákia egyik legnagyobb motoros áruháza is az övé, de ezen céghez sem tud már hozzáférni. A vagyonát nem kobozták el, de nem fér hozzá, így se hiteleit, se alkalmazottait nem tudja fizetni.

A lap emlékeztet: Hambálek helyzete azért abszurd, mert a szankciós listán szereplő személyként nem is szabadna az EU-n belül tartózkodnia, viszont közben meg uniós állampolgár is. Jogorvoslatot így az uniós intézményektől kérhet.

Nyitókép: Jozef Hambalek / Facebook

#Külföld#nagyszombat#putyin#motor#banda#szankció#európai tanács

Címlapról ajánljuk