EUEurópa

Újabb szigorítás a briteknél: a Brexit miatt jelentősen drágul az élelmiszer

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 16:56

Ismét kiderült, hogy minden rosszabb a Brexit miatt.

Február 1-től szigorodnak az élelmiszerimport szabályai az Egyesült Királyságban, az új előírások miatt jelentős élelmiszerdrágulás vár az országra. Az ellenőrzés szigorítására a Brexit miatt van szükség a vámhatáron.

Itt egyre több engedélyt kérnek el a szállítmányozóktól: a hús, a tojás, a tej és tejtermékek, a hal mellé egészségügyi igazolás jár, az árut április elsejétől már személyesen vizsgálhatják is a vámosok. Mindez jó sok papírmunkát és megemelkedett költségeket jelent.

A vámellenőrzés a uniós importot összesen 330 millió fonttal, azaz 150 milliárd forinttal drágítja meg. Ez az inflációt is legalább 0,2 százalékkal löki meg.

A britek 2021 januárjában hagyták el az EU egységes piacát, de ennek következményei csak fokozatosan éreztetik magukat. A brit élelmiszer-exportőrök szinte rögtön megérezték a kilépést, mert az uniós határokon csaknem azonnal életbe léptek az új vámszabályok, de a brit kormány húzta-halasztotta a népszerűtlen intézkedést, nehogy az megdobja a magas inflációt, írja a CNN.

Egy nemrég készült kutatás szerint eddig kb. 62 billió forintnyi összegbe került a briteknek az, hogy kiléptek az EU-ból. Arról, hogy egy Huxit potenciálisan miért lenne nagyon rossz ötlet, korábban hosszabban is írtunk.

Nyitókép: Richard Baker / In Pictures via Getty Images

#Európa#brexit#eu#vám#határ#egyesült királyság#élelmiszer#drágulás

Címlapról ajánljuk