EUEurópa

Nyomoz az EU a Microsoft mesterséges intelligenciás üzletelése miatt

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 14:38

Többmilliárd dollárt fektetett be a Microsoft, lehet, hogy szabálytalanul.

Az Európai Unió versenyhatósága vizsgálatot indít, hogy kiderítse, szabályos-e a Microsoft többmilliárd dolláros befektetése OpenAI-ba. Az üzlet szerintük sértheti az unió vállalati összefonódást ellenőrző rendeletét, írta az MTI az Európai Bizottság keddi közleménye alapján.

Az EB mellettük több nagy digitális szereplőnek is megkeresést küldött a generatív mesterséges intelligencia piacán zajló versennyel kapcsolatban. Minden érdekelt felet arra kérnek, hogy ossza meg tapasztalatait és adjon visszajelzést a verseny szintjéről, valamint arról, hogy a versenyjog miként segíthet abban, hogy ezeken az új piacokon megmaradjon a verseny.

A szervezet a piacon jelenlévő szolgáltatók és fejlesztők között létrejött néhány megállapodást is megvizsgál, többek között abból a szempontból, hogy ezek a partnerségek milyen hatással vannak a piaci dinamikára.

Margrethe Vestager versenyjogért felelős uniós biztos a testület felhívásával kapcsolatban hangsúlyozta: az EU célja, hogy ezeken az új piacok továbbra is érvényesüljön a verseny, és hogy semmi ne álljon a vállalkozások növekedésének útjába. Azt nyilatkozta:

Felkérjük a vállalkozásokat és a szakértőket, hogy tájékoztassanak bennünket minden olyan versenykérdésről, amelyet ezekben az iparágakban észlelnek, miközben szorosan figyelemmel kísérjük a mesterségesintelligencia-partnerségeket, hogy azok ne torzítsák indokolatlanul a piaci dinamikát.

Az EU-ban a mesterséges intelligenciába történt kockázatitőke-befektetéseket több mint 7,2 milliárd euróra becsülik. A Microsoft tavaly bejelentette, hogy 13 milliárd dollárt kíván befektetni az OpenAI-ba, a ChatGPT chatbot gyártójába.

Nem ez az első alkalom, hogy a két entitás jogi huzavonába keveredik: a cégeket korábban a New York Times perelte be, mert engedély nélkül használták fel több millió cikküket a ChatGPT és más népszerű mesterségesintelligencia-platformok „tanításához”. Szerintük ha ők és más médiavállalatok nem tudják megvédeni és tovább végezni a munkájukat, azzal olyan vákuum keletkezik, amit semmilyen mesterséges intelligencia nem tud kitölteni.

Nyitókép: Jonathan Raa / NurPhoto via Getty Images

#Európa#eu#eb#microsoft#openai#chatGPT#befektetés#vizsgálat#verseny#mesterséges intelligencia

Címlapról ajánljuk