Tudomány-Tech

Újságcikkek millióit lopta el a mesterséges intelligencia a New York Times kiadója szerint

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 16:06

Beperelték az OpenAI-t és a Microsoftot.

Szerzői jogsértésért perelte be a New York Times napilap kiadója az OpenAI-t és a Microsoftot, mert engedély nélkül használták fel több millió cikküket a ChatGPT és más népszerű mesterségesintelligencia-platformok „tanításához”.

A New York Times azt írja, hogy kiadójuk az első nagyobb amerikai médiavállalat, amely pert indított a cégek ellen, melyek chatbotjai információforrásként az újsággal versenyeznek. A kiadó nem határozott meg konkrét pénzügyi követelést, de a beadvány szerint az alperesek több milliárd dollárnyi kártérítéssel tartoznak a Times „egyedülállóan értékes műveinek” jogellenes felhasználásáért. Arra is felszólítják a cégeket, hogy semmisítsék meg a jogvédett tartalom felhasználásával előállított adatbázisaikat és modelljeiket.

A generatív mesterségesintelligencia-technológiák nagy adathalmazokban – így például újságcikkek hatalmas tömegében – tárnak fel összefüggéseket „tanulásuk” során, ez alapján állítanak elő szövegeket, képeket és más tartalmakat. Működésüknek a lap szerint komoly hatása lehet a híriparra. Másfelől a mesterségesintelligencia-iparág sok milliárd dollárnyi befektetést vonz, az OpenAI értékét a befektetők már több mint 80 milliárd dollárra teszik.

A beadvány szerint az alperesek ingyen használják a kiadó jelentős befektetéssel létrehozott befektetését olyan termékek létrehozására, amelyek a New York Times-tól vesznek el közönséget.

A Times azt állítja, hogy már áprilisban felvette a kapcsolatot a Microsofttal és az OpenAI-val, hogy megnyugtató megoldást keressenek, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Több olyan példát is említenek, amikor a chatrobot szinte szó szerint idézett a New York Times olyan cikkeiből, amelyek elolvasásához egyébként elő kellene fizetni a lapra. Úgy gondolják, hogy a Microsoft és az OpenAI nagymértékben az ő cikkeikre támaszkodott azok megbízhatósága és pontossága miatt.

A kereset kitér arra is, hogy a kiadónak kárt okoznak a mesterséges intelligencia „hallucinációi”, amikor a chatbot hamisan állítja valamilyen téves információról, hogy azok a New York Times-tól származnak. Példaként említik, hogy a Microsoft Bing Chat-je „a 15 legegészségesebb szívbarát étel” felsorolásakor azt állította, hogy azok a laptól származnak, pedig 12 közülük nem is szerepelt a New York Times cikkében.

A kiadó azt írta, hogy ha ők és más médiavállalatok nem tudják megvédeni és tovább végezni a munkájukat, azzal olyan vákuum keletkezik, amit semmilyen mesterséges intelligencia nem tud kitölteni.

Nyitókép: Deb Cohn-Orbach/UCG/Universal Images Group via Getty Images

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#chatGPT#microsoft#openai#per#new york times

Címlapról ajánljuk