Tudomány-Tech

Felvette a harcot a mesterséges intelligencia az indiai tigrisekkel

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 16:35

Természetesen nem bántja az állatokat az MI, csak az embereket igyekszik figyelmeztetni rájuk.

A mesterséges intelligenciát vetik be Indiában, hogy elkerüljék a tigristámadásokat, írja a CNN. Az állatok mozgása az éjszaka folyamán elég csendes tud lenni ahhoz, hogy az emberek ne vegyék észre a közeledésüket, ám a nemrég kifejlesztett, AI-jal működő kamerák képesek lesznek kiszúrni a ragadozókat.

Az országban az amerikai Resolve nevű civil szervezet által kifejlesztett, TrailGuard nevű robotot kezdik el használni, amely egy úgynevezett „kamerás csapda”. A szoftver képes felismerni különböző állatfajokat, és azonnal továbbítani a róluk készült felvételeket.

Az MI-t eredetileg a vadorzók ellen fejlesztették ki. A 2018-as, kelet-afrikai tesztműszak során az összesen harminc illegális vadász letartóztatásához vezetett. A robot tízféle állatfajt képes felismerni, és az embereket is.

A robotot Madhya Pradesh-ben, a „tigrisek birodalmának” is nevezett indiai tartományban helyezték működésbe egy olyan területen, ahol több rezervátum is található, amelyekben összesen háromszáz tigris él. Az állatok szabadon mozoghatnak a rezervátumok között, így eshet meg, hogy az emberre, valamint a haszonállatokra is veszélyt jelenthetnek. Az új rendszer minden, lakóhelyhez közel merészkedő tigrisről értesíti a vadőröket.

Nyitókép: Getty Images. Szerkesztés: Mohos Máté / rtl.hu

#Tudomány-Tech#mesterséges intelligencia#mi#ai#india#tigris#kamera#csapda

Címlapról ajánljuk