Hihetetlenül egyszerű módszerek: makulátlan sütő vegyszerek nélkül

rtl.hurtl.hu

2025. december 6. 9:30

A sütő tisztítása sokak számára a házimunka egyik legkellemetlenebb feladata. A lecsöpögött zsiradék és az odaégett ételmaradék gyorsan makacs szennyeződésekké válnak, ha halogatjuk a tisztítást. Szerencsére erős vegyszerek nélkül is ragyogóvá tehetjük a sütőt: mutatjuk a leghatékonyabb házi praktikákat.

Sütőtisztítás házi szerekkel – 7 egyszerű, kímélő módszer

1. Só – a legegyszerűbb megoldás az odaégett foltokra

A sütő alját töröljük át egy nedves ronggyal, majd szórjunk rá jó vastagon sót. Melegítsük fel a sütőt 50 °C-ra, és várjunk, amíg a só megbarnul. Amikor kihűlt, egyszerűen töröljük ki – a só magába szívja a zsírt és az ételmaradékokat.

Hihetetlenül egyszerű módszerek: makulátlan sütő vegyszerek nélkül
Takarítás vegyszerek nélkül: házi praktikákkal is ragyoghat a sütőd.

2. Citrom – illatos gőztisztítás

A citromlé természetes tisztító és zsíroldó hatású. Egy hőálló tálba tegyünk vízet és citromlevet, majd 120 °C-ra melegítve párologtassuk 20–30 percig. A keletkező gőz fellazítja a zsírt, ráadásul kellemes illat járja át a konyhát. A sütő áttörlése után minden ragyogni fog. (Mikrohullámú sütőhöz is tökéletes trükk!)

3. Ecet – klasszikus gőztisztítás

Az ecetet vízzel keverve, 150 °C-on kb. 45 percig párologtathatjuk egy sütőálló tálban. A gőz feloldja a makacs szennyeződéseket, amelyeket hűlés után könnyedén le lehet törölni.

4. Borotvahab – meglepően hatékony

Spricceljük a borotvahabot az erősen odaégett részekre, hagyjuk hatni, majd töröljük le. Sokaknál bevált, gyors és egyszerű módszer.

5. Sütőpor – a jól ismert házi csodaszer

Keverjünk belőle pasztát vízzel, majd kenjük az odaégett foltokra. Hagyjuk dolgozni, végül nedves ronggyal töröljük tisztára a felületet. A sütőpor finoman, de hatékonyan oldja a szennyeződést.

Ezzel a filléres és egyszerű trükkel újra csilloghat a sütő üvege
Ezzel a filléres és egyszerű trükkel újra csilloghat a sütő üvege

6. Szódabikarbóna – a súrolásmentes segítség

Szórjuk a problémás területekre (pl. sütőajtó belső oldala), majd permetezzük meg vízzel. Kisebb pihentetés után töröljük le – a szódabikarbóna feloldja a rászáradt zsiradékot és megszűnteti a rossz szagokat is.

További tippek a ragyogó sütőhöz

  • Védekezz előre a szennyeződés ellen  –  Használj sütőpapírt vagy szilikonos sütőlapot, így kevesebb zsír kerül a sütőre. A tepsit és jénait soha ne töltsd meg teljesen – így nem csorog ki a szaft.
  • Tisztíts azonnal  – A friss szennyeződést mindig könnyebb eltávolítani. Ha időben áttörlöd a sütőt, sok későbbi munkát megspórolsz.
  • Gőzzel könnyebb  – Ha a sütőd rendelkezik gőzfunkcióval, használd ki! A gőz fellazítja a makacs foltokat, így minimális munkával tisztává teszi a belső teret.
  • A kivehető elemeket külön tisztítsd  – A rácsok, tálcák, sínek és sok sütő ajtóüvege is kivehető – ezeket külön is könnyebb alaposan elmosni.
  • Ne feledkezz meg a gumitömítésekről  – Langyos víz és semleges szappan elegendő. A tiszta tömítés segít a hő bent tartásában, így energiát is spórolsz.
  • Speciális bevonatú sütők  – A katalitikus bevonatú belső felületek 200 °C felett maguktól lebontják a zsírt. Fontos: soha ne súrold, ne használj rá dörzsit vagy súrolószereket!
  • Pirolitikus tisztítás – a legegyszerűbb megoldás A pirolitikus öntisztító sütő olyan készülék, amely magas hőmérsékleten elégeti az ételmaradékokat, így a karbantartás egyszerű és stresszmentes. Ez a fejlett tisztítási technológia hamuvá égeti a sütőtérben a lerakódott ételmaradványokat, amelyeket csak le kell törölni.  
  • Ha semmi nem válik be: sütőtisztító: A kereskedelmi sütőtisztítók is hatékonyak, de érdemes kíméletesebb szerekkel kezdeni.

A sütő tisztítása nem feltétlenül kell, hogy hosszadalmas, fárasztó procedúra legyen. A legtöbb szennyeződés sóval, citrommal, szódabikarbónával vagy ecettel is eltávolítható, vegyszerhasználat nélkül. Rendszeres karbantartással és előrelátó sütéssel pedig hosszú távon is tisztán tartható a sütő.

Fotók: Freepik

Még több háztartási tipp