1:42
HíradóSó nélkül is sós az étel ezzel a különleges japán kanállal
2024. május 21. 19:18

Só nélkül is sós az étel ezzel a különleges japán kanállal

Japán kutatók fejlesztették ki azt az evőeszközt, amely elektromos töltést használ arra, hogy a kevésbé sós étel is elég sósnak tűnjön. A túlzott sóbevitel többek között magas vérnyomást okozhat, növeli a stroke kialakulásának veszélyét, reumás megbetegedésekhez, vese és emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján egy felnőttnek naponta legfeljebb 5 gramm sót szabad bevinnie a szervezetébe – a szigetországban kétszer annyi sót fogyasztanak az emberek, mint amennyit eszerint kéne, igaz, Magyarországon még ennél is jóval többet.  
0:45
HíradóPUSZTÍTÁS: Lezárták a kazahsztáni rózsaszín tóhoz vezető bejáratot
2020. augusztus 11. 17:28

PUSZTÍTÁS: Lezárták a kazahsztáni rózsaszín tóhoz vezető bejáratot

Lezárták a világ egyik rózsaszín tavához vezető bejáratot, mivel súlyos ökológiai kárt okoztak az odalátogatók. A kazahsztáni Kobeytuz-tó egy algának köszönhetően válik időről időre rózsaszínné. Emiatt sokan látogatnak ide. Most nyáron még nagyobb volt az érdeklődés miután a közösségi médiában elterjedt, hogy a tóból kinyert só és sár megvéd a koronavírustól. Ezért begyűjtötték, és már az interneten is árulták. A szakértők szerint legalább tíz évig eltart majd, mire a pusztítás után helyreáll a tó eredeti állapota.