Gazdaság

Méregdrága a só, és úgy tűnik, még tovább drágul

rtl.hurtl.hu

2022. október 9. 12:01

Jelentős áremelkedés történt a sópiacon.

Aggasztó folyamatok játszódnak le a leggyakrabban használt fűszerünk, a só piacán, ahol jelentős áremelés tapasztalható, a drágulásnak ráadásul még korántsem látható a vége, írta meg az Index

A Központi Statisztikai Hivatal szerint meredek drágulás indult el 2019-ben, ami 2022-ben sem enyhült.

A parajdi étkezési só (1 kg) aktuális legalacsonyabb ára 650 forint, míg 4 évvel ezelőtt ugyanezért az erdélyi sóért 372 forintot kellett csak fizetni. Ez 74,5 százalékos.

Magyarországon jelenleg nem folyik sóbányászat, ezért kizárólag importból lehetséges a lakosság sóellátását biztosítani. Az idén májusban Ukrajna legnagyobb sóbányája leállította a termelést, amely fél Európára – köztük Magyarországra is – hatással van. Vinkler Tibor, az eletso.hu webáruház vezetője a lapnak arról beszélt: nem tart attól, hogy tartós készlethiány alakulhat ki még annak ellenére sem, hogy az orosz–ukrán háború miatt az első számú importcsatorna megszűnt, mivel a parajdi bányából, illetve Lengyelországból és Ausztriából is érkezik só az országba. A lap hozzáteszi: a gazdasági előrejelzések szerint további drágulás várható, ez pedig minden bizonnyal számos sót tartalmazó termék árát is magával húzza majd.

A háború miatti uniós szankciókat és az aszályt okolta Orbán Viktor a magas magyar élelmiszerárakért az állami rádióban. Arról is beszélt, a júniusi, energetikai szankciók miatt kellett bevezetni az árstopokat – pedig azokat a kormány már a háború februári kitörése előtt bejelentette. Raskó György agrárközgazdász azt mondta Híradónknak: a kormány is tehet arról, hogy Magyarországon az uniós átlagnál jobban drágultak az élelmiszerek:


Nyitókép: Sóki Tamás / MTI

#Gazdaság##drágulás#étkezés#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk