Epres gombóc: nagyi szilvás kedvence nyári köntösben
2025. június 21. 19:50
A gyümölcsös gombóc sokak számára a gyerekkor ízeit idézi – a nyári szünetet, a nagymama konyháját, az illatos, meleg konyhát. A hagyományos szilvás gombóc minden bizonnyal örök kedvenc, de miért ne újítanánk egy kicsit a szezonhoz igazítva? A szilva szezonjára még várni kell, így jöhet az eper!
Epres gombóc
Hozzávalók 4 adaghoz
A tésztához és töltelékhez:
- 350 g főzni való burgonya
- 25 g tönkölyliszt vagy finomliszt
- 60 g burgonyakeményítő
- 1 csipet só
- 1 tojássárgája
- 8 közepes szem eper
Az eperszószhoz:
- 150 g eper
- 30 g cukor
- 2 evőkanál citromlé
A diómorzsához:
- 100 g durvára vágott mogyoró vagy dió
- 60 g zsemlemorzsa
- 30 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 50 g vaj
A tálaláshoz:
- 100 g friss eper
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítése:
- A meghámozott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, áttörjük vagy krumplinyomón átnyomjuk. Hagyjuk kicsit hűlni. Ezután hozzáadjuk a lisztet, 50 g keményítőt, a csipet sót és a tojássárgáját. Kézzel sima tésztává gyúrjuk, hengert formázunk belőle, fóliába tekerjük és 20 percre hűtőbe tesszük.
- Az epret megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd a cukorral és a citromlével botmixerrel pürésítjük.
- A diót (vagy mogyorót) összekeverjük a zsemlemorzsával, cukorral és fahéjjal. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, és ezen aranyszínűre pirítjuk a keveréket. Melegen tartjuk.
- A tésztahengert 8 egyenlő részre vágjuk. Minden darabot kézzel ellapítunk, közepébe egy-egy epret teszünk. A tésztát gondosan köré hajtjuk és gombóccá formázzuk. A gombócokat a maradék 10 g keményítőben megforgatjuk.
- Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd visszavesszük a hőt. A gombócokat beletesszük, és amikor feljönnek a felszínre, még 4–5 percig gyöngyözve főzzük őket. Ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és a meleg diómorzsában megforgatjuk.
- A gombócokat porcukorral meghintjük, az eperszósszal meglocsoljuk, friss eperdarabokkal díszítjük.
Miért működik az eper?
A hagyományos szilva karakteresebb, savasabb gyümölcs, ami tökéletesen illik a nehezebb, ősziesebb ízvilághoz. Az eper viszont lágyabb, édesebb, és sokkal jobban illik a nyárhoz. A frissessége jól ellenpontozza a vajas diómorzsa gazdagságát, és a gyümölcs savassága finoman egyensúlyozza a tészta édességét.
Ez a variáció tehát nemcsak praktikus szezonális okokból, hanem íz szempontjából is remek választás – egy igazi nyári újragondolása a klasszikusnak.
Tipp a tálaláshoz:
Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni ezt a nyári desszertet, locsold meg a gombócokat házi vaníliaszósszal is az eperszósz mellett vagy helyett. A selymes, édes vaníliaíz remekül harmonizál az eper frissességével, így igazi vendégváró.
Fotók: Getty Images