Drámai hiba, amit a legtöbben elkövetnek kávézáskor
2025. május 3. 14:03
A kávé világszerte milliók reggeli rutinjának szerves része – mégis sokan rosszul csinálják. Hiába a drága kávéfőző vagy a gondosan válogatott őrlemény, ha rossz időpontban kortyolunk bele, az ital íze is romlik, sőt: akár egészségügyi kockázatokat is rejthet.
Friss, de nem azonnal: mikor a legjobb meginni?
Egy forrón gőzölgő eszpresszó vagy filterkávé hívogató tud lenni – de az orvosok szerint egyrészt nem érdemes éhgyomorra inni, másrészt jobb néhány perc türelmet gyakorolni. A frissen főzött kávé hőmérséklete 85–95 Celsius-fok között mozog, és körülbelül 6-7 perc szükséges ahhoz, hogy elérje az ideális, kb. 60-65 fokos fogyasztási hőmérsékletet. Ekkor már nem égeti meg a szánkat, mégis megőrzi aromáját és zamatát. Persze egy barista a fenti mondatokkal biztosan nem értene egyet.
A túl forró ital ugyanis nemcsak kellemetlen élmény, hanem a nyelőcsőre is veszélyes lehet – több kutatás is összefüggésbe hozta a rendszeresen 65 fok feletti italok fogyasztását bizonyos daganattípusokkal.
Ne hagyd állni – de ne is kapkodd el
A kávé akkor az igazi, ha friss. 30 perc elteltével már csökken az aromák intenzitása, és minden egyes perccel egyre keserűbb, laposabb ízt kapunk. Ha azonban tejet is adunk hozzá, a helyzet még bonyolultabbá válik.
A tejeskávé kényes ügy: két órán belül idd meg!
A tejben gazdag italokat szobahőmérsékleten maximum 2 órán át ajánlott tárolni – utána ugyanis baktériumok szaporodhatnak el benne, különösen melegebb napokon vagy fűtött helyiségben. Újramelegíteni sem érdemes, mert a tejfehérjék lebomlanak, az ital pedig kellemetlen állagúvá válhat.
Ha szeretnéd hosszabb ideig élvezni a tejes italokat, tartsd őket hűtőszekrényben – de még így is csak 24 óráig tárolhatók biztonságosan.
A fekete kávé tovább bírja
Ha cukor és tej nélkül iszod a kávét, jó hírünk van: az ilyen ital akár órákkal a főzés után is fogyasztható, különösebb kockázat nélkül – még akkor is, ha közben kihűlt.
Sőt, ha cold brew módszerrel készült, tehát hidegen áztatott kávéról van szó, akkor lezárt edényben, hűtőben akár egy hétig is eláll. Ez a hideg kávé-típus világszerte egyre népszerűbb – nem véletlenül.
Összefoglalva:
- Kávétípus Ideális fogyasztási idő Tárolhatóság
- Frissen főzött fekete kávé 6–7 perc után max. 24 óra hűtőben
- Tejeskávé 2 órán belül nem ajánlott újramelegíteni
- Cold brew (hidegen áztatott) azonnal iható 5–7 nap hűtőben, zárt edényben
A jó kávé élmény. Ne rontsd el azzal, hogy túl forrón kortyolod, vagy órákig lötyögteted egy bögrében. Legyen része a napi rutinod – de tudd, mikor a legjobb belekortyolni. Érdekel mi történik a széklettel, ha abbahagyjuk a kávézást? Olvasd el a cikkünket!