Drámai hiba, amit a legtöbben elkövetnek kávézáskor

rtl.hurtl.hu

2025. május 3. 14:03

A kávé világszerte milliók reggeli rutinjának szerves része – mégis sokan rosszul csinálják. Hiába a drága kávéfőző vagy a gondosan válogatott őrlemény, ha rossz időpontban kortyolunk bele, az ital íze is romlik, sőt: akár egészségügyi kockázatokat is rejthet.

Friss, de nem azonnal: mikor a legjobb meginni?

Egy forrón gőzölgő eszpresszó vagy filterkávé hívogató tud lenni – de az orvosok szerint egyrészt nem érdemes éhgyomorra inni, másrészt jobb néhány perc türelmet gyakorolni. A frissen főzött kávé hőmérséklete 85–95 Celsius-fok között mozog, és körülbelül 6-7 perc szükséges ahhoz, hogy elérje az ideális, kb. 60-65 fokos fogyasztási hőmérsékletet. Ekkor már nem égeti meg a szánkat, mégis megőrzi aromáját és zamatát. Persze egy barista a fenti mondatokkal biztosan nem értene egyet.

A túl forró ital ugyanis nemcsak kellemetlen élmény, hanem a nyelőcsőre is veszélyes lehet – több kutatás is összefüggésbe hozta a rendszeresen 65 fok feletti italok fogyasztását bizonyos daganattípusokkal.

Ne hagyd állni – de ne is kapkodd el

A kávé akkor az igazi, ha friss. 30 perc elteltével már csökken az aromák intenzitása, és minden egyes perccel egyre keserűbb, laposabb ízt kapunk. Ha azonban tejet is adunk hozzá, a helyzet még bonyolultabbá válik.

A tejeskávé kényes ügy: két órán belül idd meg!

A tejben gazdag italokat szobahőmérsékleten maximum 2 órán át ajánlott tárolni – utána ugyanis baktériumok szaporodhatnak el benne, különösen melegebb napokon vagy fűtött helyiségben. Újramelegíteni sem érdemes, mert a tejfehérjék lebomlanak, az ital pedig kellemetlen állagúvá válhat.

Ha szeretnéd hosszabb ideig élvezni a tejes italokat, tartsd őket hűtőszekrényben – de még így is csak 24 óráig tárolhatók biztonságosan.

A fekete kávé tovább bírja

Ha cukor és tej nélkül iszod a kávét, jó hírünk van: az ilyen ital akár órákkal a főzés után is fogyasztható, különösebb kockázat nélkül – még akkor is, ha közben kihűlt.

Sőt, ha cold brew módszerrel készült, tehát hidegen áztatott kávéról van szó, akkor lezárt edényben, hűtőben akár egy hétig is eláll. Ez a hideg kávé-típus világszerte egyre népszerűbb – nem véletlenül.

Összefoglalva:

  • Kávétípus Ideális fogyasztási idő Tárolhatóság
  • Frissen főzött fekete kávé 6–7 perc után max. 24 óra hűtőben
  • Tejeskávé 2 órán belül nem ajánlott újramelegíteni
  • Cold brew (hidegen áztatott) azonnal iható 5–7 nap hűtőben, zárt edényben

A jó kávé élmény. Ne rontsd el azzal, hogy túl forrón kortyolod, vagy órákig lötyögteted egy bögrében. Legyen része a napi rutinod – de tudd, mikor a legjobb belekortyolni. Érdekel mi történik a széklettel, ha abbahagyjuk a kávézást? Olvasd el a cikkünket!