Tudomány-Tech

Éhgyomorra iszod a kávét? Hogyan úszd meg a fekélyt?

Kovács IstvánKovács István

2023. január 21. 14:00

Bár az éhgyomorra ivott kávé nem okoz olyan szintű savtúltengést, hogy felmarja a gyomorfalat, de aki jót akar magának, eszik előtte valamit, vagy legalább tejjel issza. A gyomor jól bírja a strapát, de a nyelőcső már kikészülhet a visszaélésszerű használattól. Friss kutatások a kávézás hatásairól.

A kávézást és annak élettani hatásait sokan és régóta kutatják, egészen pontosan már az 1970-es évek óta próbálnak minél többet megtudni róla. Most egy olyan fontos kérdésre kaphatunk választ, hogy igyunk-e éhgyomorra kávét, vagy sem. Sokan ismerik az érzést, ahogy reggel ébredés után egyetlen cél lebeg a szemük előtt, hogy valahogy kávéhoz kell jutni. Miután lefőtt és megvan az első koffeinlöket, indulhat a nap, azonban, ha nem társul mellé mondjuk reggeli, akkor a sav is jó reggelt kíván. Emiatt lehet aggódni, azonban egy dologtól nem kell félni: a gyomorfalat nem fogja átégetni.

A New York Timesnak Kim Barrett professzor, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja azt mondta, a gyomornak nagyon sok módszere van arra, hogy megvédje magát. Ilyen, amikor nyálkaréteget választ ki, amely erős pajzsot képez a gyomornyálkahártya és a lenyelt ételek között. Ez védi a gyomrot a saját természetes savas környezetétől is, amely az ételek lebontásához szükséges. A professzor szerint mivel a gyomor tulajdonképpen állandóan ilyen körülmények között végzi a dolgát, így „edzésben van”, tehát valami nagyon durva dolgot kellene fogyasztani ahhoz, hogy a gyomor védekezése megtörjön.

Attól sem kell nagyon tartani, hogy a kávéfogyasztás miatt nagyobb valószínűséggel kapnánk gyomor- és nyombélfekélyt.

Az olyan anyagok, mint az alkohol, a cigarettafüst és a nem szteroid gyulladáscsökkentők közismerten megváltoztatják a gyomor természetes védekező mechanizmusait, és károsítják a bélbolyhokat, ezzel szemben a kávénál ezt nem tapasztalták


– mondta a lapnak Dr. Byron Cryer, a dallasi Baylor University Medical Center belgyógyász főorvosa.

Még 2013-ban végeztek egy kutatást nyolcezer Japánban élő ember bevonásával, az nem talált összefüggést a kávéfogyasztás, illetve a gyomor- és nyombélfekély kialakulása között – még azok körében sem, akik napi három vagy több csészével fogyasztottak. A kávé még tömény formában sem valószínű, hogy sérülést okozna a gyomorban – mondta Cryer.

Míg a gyomor falát békén hagyja a kávé, addig a nyelőcső már nem jár ilyen jól. Az emésztés alapvetően úgy működik, hogy amikor lecsúszik egy falat, vagy egy korty, a nyelőcső alsó záróizma ellazul, beengedi a táplálékot, majd utána visszazárul. Sajnos a kávénak lehet egy olyan hatása, hogy ellazíthatja a záróizmot, és így a gyomorból érkező sav vagy a savgőz felmarhatja a nyelőcsövet. Ez a klasszikus gyomorégés, amit nagyon sokan ismernek.

Ugyanakkor ebben az esetben meglehetősen vegyesek a tapasztalatok. Egy 2014-es vizsgálatban 15 európai, ázsiai és amerikai tanulmány áttekintése után a kutatók nem találtak kapcsolatot a kávéfogyasztás és a gyomorégési tünetek között, ezzel szemben egy 2020-as, több mint 48 ezer ápolónő adatait felhasználó tanulmány szerint a kávéfogyasztók körében gyakoribb a gyomorégés.

Kim Barett azok táborát gyarapítja, akik szerint a kávé tud savat csinálni – meglehet, ő is tapasztalt fogyasztó. A professzor szerint a kávé beindítja a gyomorsavtermelést, de ha előtte ettünk, vagy ha a kávét tejjel vagy tejszínnel isszuk, az segít semlegesíteni a savat. Tehát az étkezés előtt, feketén fogyasztott kávé jobban csökkentheti a gyomor pH-értékét, vagyis inkább teremt savas környezetet, mintha tejjel vagy étkezés közben innánk – mondta a gasztroenterológus.

A belgyógyász szerint a kávéfogyasztásnak sokkal több előnye van, mint hátránya. Byron Cryer azt szokta tanácsolni a pácienseinek, hogy figyeljék a tüneteiket: ha gyakran ég a gyomruk a kávétól, akkor érdemes megfontolni, hogy kevesebbet igyanak belőle, na meg egy savlekötő is tud segíteni szerinte a dolgon.

A gyomorégésen kívül egy másik kellemetlen mellékhatása is lehet az éhgyomorra kávézásnak. A Cambridge-i Egyetem kutatása szerint a vércukorszint megugorhat, így a reggeli éhgyomorra fogyasztott kávé rontja az emberek vércukorszintjének szabályozását.

Ráadásul egy másik tanulmány szerint nem is érdemes rögtön ébredés után kávézni, mert akkor még pörget a kortizol nevű hormon, amely energialöketet ad ébredés után. Ennek a szintje általában 1-2 órán belül csökken, így akkor érdemes felpattintani egy kotyogóst a tűzhelyre, hogy menjen tovább a nap.

Nyitókép: Egy barista kávét csapol az amerikai Starbucks kávéházlánc kávézójában a budapesti Király utcában a megnyitó napján, 2018. december 4-én. Fotó: MTI/Mónus Márton.

#Tudomány-Tech#kávé#kávéfogyasztás#gyomor#gyomorsav#sav#kortizol#ma

Címlapról ajánljuk