Így lesz tökéletes a húsvéti kalács – 3 mennyei recept

rtl.hurtl.hu

2025. április 9. 16:00

Legyen szó hagyományos fonott kalácsról, gazdagon töltött ostorkalácsról vagy egy újragondolt változatról, ez a péksütemény mindig összeköti az asztal köré gyűlő családot. Egy falat belőle, és máris beköszönt az otthon melege!

A fonott kalács receptje sokféle változatban elérhető, a titok a jól megkelt tésztában és a megfelelő kelesztési időben rejlik. Egy jó kalács mindig levegős, finom és kellemesen édes.  

Az ostoros kalács egy különleges formájú változata a hagyományos fonott kalácsnak, ami az ünnepek alkalmával igazi látványosság lehet az asztalon. Formáját egy hosszú, vékony tésztacsík fonásával érik el, így nemcsak finom, de elkészítése látványos is.

Így lesz tökéletes a húsvéti kalács – 3 mennyei recept

Ha szereted a csokoládét, a kakaós kalács az, amit mindenképp érdemes kipróbálni. A kakaó izgalmas ízélményt biztosít, tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára.  

Egyszerű fonott kalács recept

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
  • 80 g cukor
  • 2 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tojás (a kenéshez)

Elkészítése:

  1. Keverd össze a langyos tejet, egy evőkanál cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és a sót. Add hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Gyúrd össze lágy, rugalmas tésztává.
  3. Takard le a tálat egy konyharuhával, és hagyd a tésztát meleg helyen 1-1,5 órán át kelni, amíg a duplájára nő.
  4. Oszd a megkelt tésztát három egyenlő részre, formázz belőlük hosszú rudakat, majd fond össze őket. A végeket nyomd össze, hogy ne nyíljanak szét.
  5. Helyezd a fonott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd még 30 percig kelni.
  6. Kend meg a kalácsot felvert tojással, majd süsd előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 25-30 percig, amíg szép aranybarna lesz.

Tipp: Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, adhatsz a tésztához mazsolát, kakaót vagy csokoládédarabokat.  

Így lesz tökéletes a húsvéti kalács – 3 mennyei recept
A klasszikus fonott kalácsot ízesíthetjük mazsolával, csokidarabokkal, és a tetejére szórhatunk mandulát

Ostoros kalács recept

Ha már van egy fonott kalács recepted, az alábbi lépésekkel könnyen továbbfejlesztheted ostoros kaláccsá:

Alaprecept

Használd a fonott kalács receptedet a tészta elkészítéséhez (liszt, tej, élesztő, cukor, tojássárgája, vaj, só). A tészta legyen puha, könnyen gyúrható.

Töltelék elkészítése

Hozzávalók:

  • 100 g olvasztott vaj
  • 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3-4 evőkanál porcukor

Elkészítése:

  1. Keverd össze az olvasztott vajat a kakaóporral és porcukorral, hogy sima, kenhető masszát kapj.
  2. Miután a tészta megkelt, gyúrd át és nyújtsd ki téglalap alakúra (kb. 1 cm vastagságúra). Kend meg egyenletesen a kakaós töltelékkel. Ha szeretnéd, szórhatsz rá apróra vágott diót, mandulát vagy mazsolát is. Tekerd fel a tésztát, mint egy bejglit.
  3. A feltekert tésztát hosszában vágd ketté éles késsel, hogy a rétegek láthatóvá váljanak. A két szálat lazán csavard össze, a vágott rétegeket felfelé tartva.
  4. Helyezd a formázott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe vagy hosszúkás sütőformába. Takard le, és hagyd kelni további 20-30 percig. Kend meg a tetejét felvert tojással, hogy szép fényes legyen. Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.
  5. Ha megsült, hagyd hűlni, majd szeleteld fel. Az ostoros kalács tökéletes önmagában vagy egy bögre forró csokoládé mellé.
Így lesz tökéletes a húsvéti kalács – 5 mennyei recept
A fonott kalács és az ostoros kalács között fő különbség a formázás, és hogy az ostoros kalács tölteléke

Ha valami igazán különlegeset szeretnél a húsvéti asztalra, kipróbálhatod a méteres kalácsot is. Ez már nem egy klasszikus kalács recept, a méteres kalács egy sokak által kedvelt krémes, csokimázas sütemény.  

Egyszerű méteres kalács recept

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • A krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
A mázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

Tészta elkészítése:
  1. Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját a cukorral keverd habosra, majd add hozzá az olajat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.
  2. Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd a tésztához.
  3. Oszd a tésztát két részre, az egyikbe keverd bele a kakaóport.
  4. Ezeket önts egy-egy őzgerincformába (vagy kenyérsütőformába), amelyet előzőleg kivajaztál és kiliszteztél.
  5. Süsd meg előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig. (Tűpróbával ellenőrizd!)
Krém elkészítése:
  • A pudingport a tejjel és a cukorral főzd sűrűre, majd hagyd kihűlni.
  • Keverd ki a vajat, és dolgozd össze a kihűlt pudinggal, hogy sima krémet kapj.
Összeállítás:
  • A tésztákat vágd egyforma vastag szeletekre (kb. 1-1,5 cm).
  • Felváltva ragaszd össze a szeleteket a krémmel (egy világos és egy kakaós szelet).
  • Ha kész, takard be fóliával, és tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy összeálljon.
Csokimáz:
  • Olvaszd meg az étcsokoládét az olajjal, és öntsd a kalács tetejére.
  • Simítsd el, majd hagyd, hogy megdermedjen.

Ha tehát valami igazán finomat szeretnél készíteni húsvét alkalmából, a méteres kalács és a fonott kalács minden ünnepi alkalomra tökéletes választás. A különféle kalács receptek közül mindenki megtalálhatja a számára legfinomabbat.

Fotók: Freepik