Így lesz tökéletes a húsvéti kalács – 3 mennyei recept
2025. április 9. 16:00
Legyen szó hagyományos fonott kalácsról, gazdagon töltött ostorkalácsról vagy egy újragondolt változatról, ez a péksütemény mindig összeköti az asztal köré gyűlő családot. Egy falat belőle, és máris beköszönt az otthon melege!
A fonott kalács receptje sokféle változatban elérhető, a titok a jól megkelt tésztában és a megfelelő kelesztési időben rejlik. Egy jó kalács mindig levegős, finom és kellemesen édes.
Az ostoros kalács egy különleges formájú változata a hagyományos fonott kalácsnak, ami az ünnepek alkalmával igazi látványosság lehet az asztalon. Formáját egy hosszú, vékony tésztacsík fonásával érik el, így nemcsak finom, de elkészítése látványos is.
Ha szereted a csokoládét, a kakaós kalács az, amit mindenképp érdemes kipróbálni. A kakaó izgalmas ízélményt biztosít, tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára.
Egyszerű fonott kalács recept
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
- 80 g cukor
- 2 tojássárgája
- 50 g olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 1 tojás (a kenéshez)
Elkészítése:
- Keverd össze a langyos tejet, egy evőkanál cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és a sót. Add hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Gyúrd össze lágy, rugalmas tésztává.
- Takard le a tálat egy konyharuhával, és hagyd a tésztát meleg helyen 1-1,5 órán át kelni, amíg a duplájára nő.
- Oszd a megkelt tésztát három egyenlő részre, formázz belőlük hosszú rudakat, majd fond össze őket. A végeket nyomd össze, hogy ne nyíljanak szét.
- Helyezd a fonott tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd még 30 percig kelni.
- Kend meg a kalácsot felvert tojással, majd süsd előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 25-30 percig, amíg szép aranybarna lesz.
Tipp: Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, adhatsz a tésztához mazsolát, kakaót vagy csokoládédarabokat.
Ostoros kalács recept
Ha már van egy fonott kalács recepted, az alábbi lépésekkel könnyen továbbfejlesztheted ostoros kaláccsá:
Alaprecept
Használd a fonott kalács receptedet a tészta elkészítéséhez (liszt, tej, élesztő, cukor, tojássárgája, vaj, só). A tészta legyen puha, könnyen gyúrható.
Töltelék elkészítése
Hozzávalók:
- 100 g olvasztott vaj
- 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3-4 evőkanál porcukor
Elkészítése:
- Keverd össze az olvasztott vajat a kakaóporral és porcukorral, hogy sima, kenhető masszát kapj.
- Miután a tészta megkelt, gyúrd át és nyújtsd ki téglalap alakúra (kb. 1 cm vastagságúra). Kend meg egyenletesen a kakaós töltelékkel. Ha szeretnéd, szórhatsz rá apróra vágott diót, mandulát vagy mazsolát is. Tekerd fel a tésztát, mint egy bejglit.
- A feltekert tésztát hosszában vágd ketté éles késsel, hogy a rétegek láthatóvá váljanak. A két szálat lazán csavard össze, a vágott rétegeket felfelé tartva.
- Helyezd a formázott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe vagy hosszúkás sütőformába. Takard le, és hagyd kelni további 20-30 percig. Kend meg a tetejét felvert tojással, hogy szép fényes legyen. Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.
- Ha megsült, hagyd hűlni, majd szeleteld fel. Az ostoros kalács tökéletes önmagában vagy egy bögre forró csokoládé mellé.
Ha valami igazán különlegeset szeretnél a húsvéti asztalra, kipróbálhatod a méteres kalácsot is. Ez már nem egy klasszikus kalács recept, a méteres kalács egy sokak által kedvelt krémes, csokimázas sütemény.
Egyszerű méteres kalács recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
A mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
Tészta elkészítése:
- Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját a cukorral keverd habosra, majd add hozzá az olajat, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.
- Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd óvatosan forgasd a tésztához.
- Oszd a tésztát két részre, az egyikbe keverd bele a kakaóport.
- Ezeket önts egy-egy őzgerincformába (vagy kenyérsütőformába), amelyet előzőleg kivajaztál és kiliszteztél.
- Süsd meg előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig. (Tűpróbával ellenőrizd!)
Krém elkészítése:
- A pudingport a tejjel és a cukorral főzd sűrűre, majd hagyd kihűlni.
- Keverd ki a vajat, és dolgozd össze a kihűlt pudinggal, hogy sima krémet kapj.
Összeállítás:
- A tésztákat vágd egyforma vastag szeletekre (kb. 1-1,5 cm).
- Felváltva ragaszd össze a szeleteket a krémmel (egy világos és egy kakaós szelet).
- Ha kész, takard be fóliával, és tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy összeálljon.
Csokimáz:
- Olvaszd meg az étcsokoládét az olajjal, és öntsd a kalács tetejére.
- Simítsd el, majd hagyd, hogy megdermedjen.
Ha tehát valami igazán finomat szeretnél készíteni húsvét alkalmából, a méteres kalács és a fonott kalács minden ünnepi alkalomra tökéletes választás. A különféle kalács receptek közül mindenki megtalálhatja a számára legfinomabbat.
Fotók: Freepik