Életmód

Boeuf bourguignon – azaz burgundi marha, ahogy Jamie Oliver szereti

rtl.hurtl.hu

2024. december 30. 13:00

Fedezd fel Jamie Oliver gazdag és ínycsiklandó marhapörkölt receptjét! Az RTL Otthon ünnepi adásában látott klasszikus étel tökéletes választás egy különleges vacsorához.

Hozzávalók (10 adaghoz):

  • 1,5 kg jó minőségű marhahús (felsál), megtisztítva
  • 4 nagy sárgarépa, felkockázva
  • 4 szál zeller, felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma, meghámozva
  • 1 hagyma, meghámozva és felkockázva
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 4 friss babérlevél
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 750 ml vörös burgundi vagy Pinot Noir bor
  • 50 g liszt
  • 20 g vaj
  • olívaolaj
  • 6 szelet jó minőségű füstöltszalonna
  • 200 g mogyoróhagyma, meghámozva és felkockázva
  • 400 g csiperkegomba, félbevágva vagy negyedelve
  • ½ csokor friss petrezselyem (15 g), finomra vágva

Előkészületek:

  1. A marhahúst vágjuk 5 cm-es kockákra. A sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg, majd vágjuk 3 cm-es darabokra. A fokhagymát és a hagymát hámozzuk meg, és vágjuk össze.  
  2. Tegyük a húst egy nagy tálba, adjuk hozzá a mustárt, a babérlevelet, a szegfűszeget, egy csipet fekete borsot és a bort. Keverjük jól össze, fedjük le, majd rakjuk éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

A főzés napján:

  1. Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
  2. A húsos keveréket szűrjük le, vegyük ki marhahúst, töröljük le egy konyhai papírtörlővel, majd forgassuk meg a lisztben. A leszűrt boros szószt rakjuk félre.
  3. A vajat és 2 evőkanál olajat hevítsünk fel egy öntöttvas sütőtálban Pirítsuk meg benne a húst, majd vegyük ki a zsiradékból, és rakjuk félre egy tálcára.
  4. Rakjuk a sütőtálba a feldarabolt zöldségeket, süssük őket 10 percig, vagy amíg karamellizálódnak. Tegyük vissza a húst a lábasba, majd öntsük rá a félretett vörösboros szószt és 750 ml forró vizet. Forraljuk össze.
  5. Fedjük le a sütőtálat és tegyük be a sütőbe. A süssük alacsony hőfokon 4 órán át, vagy amíg a hús tökéletesen omlós nem lesz. Ha szükséges, öntsük rá vízet, hogy szaftos maradjon.

Tálalás:

  1. Amikor a hús tökéletesen megpuhult, kapcsoljuk ki a sütőt.
  2. A szalonnát szeleteljük fel, majd egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepesen magas hőfokon pirítsuk meg.
  3. Adjuk hozzá a felkockázott mogyoróhagymát, és ha megpirult, a gombát is. Rendszeresen kevergetve süssük 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Szórjuk rá a finomra vágott a petrezselymet.
  4. Az elkészült szalonnás-gombás keveréket öntsük a pörkölthöz. Tálaljuk krémes burgonyapürével.

Az elkészítés részleteit december 30-31-én az RTL Otthon csatornáján is megnézheted Jamie Oliver Együtt című műsorában.  

#Életmód#RTL OTTHON#szilveszter#gasztro#recept#jamie oliver