Életmód
ÉletmódÉletmód
Boeuf bourguignon – azaz burgundi marha, ahogy Jamie Oliver szereti
2024. december 30. 13:00
Fedezd fel Jamie Oliver gazdag és ínycsiklandó marhapörkölt receptjét! Az RTL Otthon ünnepi adásában látott klasszikus étel tökéletes választás egy különleges vacsorához.
Hozzávalók (10 adaghoz):
- 1,5 kg jó minőségű marhahús (felsál), megtisztítva
- 4 nagy sárgarépa, felkockázva
- 4 szál zeller, felkockázva
- 4 gerezd fokhagyma, meghámozva
- 1 hagyma, meghámozva és felkockázva
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 4 friss babérlevél
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 750 ml vörös burgundi vagy Pinot Noir bor
- 50 g liszt
- 20 g vaj
- olívaolaj
- 6 szelet jó minőségű füstöltszalonna
- 200 g mogyoróhagyma, meghámozva és felkockázva
- 400 g csiperkegomba, félbevágva vagy negyedelve
- ½ csokor friss petrezselyem (15 g), finomra vágva
Előkészületek:
- A marhahúst vágjuk 5 cm-es kockákra. A sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg, majd vágjuk 3 cm-es darabokra. A fokhagymát és a hagymát hámozzuk meg, és vágjuk össze.
- Tegyük a húst egy nagy tálba, adjuk hozzá a mustárt, a babérlevelet, a szegfűszeget, egy csipet fekete borsot és a bort. Keverjük jól össze, fedjük le, majd rakjuk éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
A főzés napján:
- Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
- A húsos keveréket szűrjük le, vegyük ki marhahúst, töröljük le egy konyhai papírtörlővel, majd forgassuk meg a lisztben. A leszűrt boros szószt rakjuk félre.
- A vajat és 2 evőkanál olajat hevítsünk fel egy öntöttvas sütőtálban Pirítsuk meg benne a húst, majd vegyük ki a zsiradékból, és rakjuk félre egy tálcára.
- Rakjuk a sütőtálba a feldarabolt zöldségeket, süssük őket 10 percig, vagy amíg karamellizálódnak. Tegyük vissza a húst a lábasba, majd öntsük rá a félretett vörösboros szószt és 750 ml forró vizet. Forraljuk össze.
- Fedjük le a sütőtálat és tegyük be a sütőbe. A süssük alacsony hőfokon 4 órán át, vagy amíg a hús tökéletesen omlós nem lesz. Ha szükséges, öntsük rá vízet, hogy szaftos maradjon.
Tálalás:
- Amikor a hús tökéletesen megpuhult, kapcsoljuk ki a sütőt.
- A szalonnát szeleteljük fel, majd egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepesen magas hőfokon pirítsuk meg.
- Adjuk hozzá a felkockázott mogyoróhagymát, és ha megpirult, a gombát is. Rendszeresen kevergetve süssük 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Szórjuk rá a finomra vágott a petrezselymet.
- Az elkészült szalonnás-gombás keveréket öntsük a pörkölthöz. Tálaljuk krémes burgonyapürével.
Az elkészítés részleteit december 30-31-én az RTL Otthon csatornáján is megnézheted Jamie Oliver Együtt című műsorában.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem