Ha újév, akkor lencse! – Íme Dobos Evelin szuperegyszerű lencsefőzelék-receptje
2024. december 30. 10:00
Az újév közeledtével sokan a lencsefőzelék hagyományos fogyasztására esküsznek, hiszen a lencse a bőség és a jólét szimbóluma. Ha te is szeretnél egy ízletes, tápláló ételt varázsolni az asztalodra, ami ráadásul könnyen elkészíthető, akkor jó helyen jársz! A következőekben Dobos Evelin hozott nektek egy szuperegyszerű lencsefőzelék receptet, amely biztosan elnyeri a családod tetszését. Készülj fel a finom ízekre, és vágjunk bele a főzésbe! Ígérjük, nem lesz macerás!
Hozzávalók
- • 1 db csülök
- • Száraz vagy konzerv lencse (mindkettő működik, csak az előkészítésben van egy kis különbség)
- • 1 fej vöröshagyma
- • 2-3 gerezd fokhagyma
- • Liszt a rántáshoz
- • Ecet (kb. 2 evőkanálnyi, ízlés szerint)
- • Tej (pici mennyiség)
- • Mustár (pici mennyiség)
- • Só, bors, őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
Ha kifejezetten 31-én éjjel szeretnénk lencsefőzeléket enni, érdemes előre gondolkodnunk: ha száraz lencsével dolgozunk, akkor 30-án este áztassuk be annyi vízbe, hogy ellepje teljesen. Ha konzerv lencsénk van, akkor erre nem lesz szükség.
Először feltesszük főni a csülköt, kb egy óra alatt megpuhul. Figyeljünk rá, nehogy odakapjon! Ha megpuhult a hús, félretesszük és a megmaradt level feltesszük főni a lencsét. Beletesszük a babérleveleket, én legalább 6-7db-ot szoktam. Jöhet rá a bors, jó sok, ne sajáljuk!
Egy másik lábosban egy fej hagymát és 2-3 gerezd fokhagymát apróra vágunk és megdinszteljük. Lisztet teszünk hozzá, elkészítjük a rántást. Mehet rá az őrölt pirospaprika.
Ha megpuhult a lencse, mehet bele a rántás. Adunk hozzá pici ecetet, tejet, mustárt. Közben kóstoljuk és ízlés szerint lehet még hozzá tenni ecetet, én kb 2 evőkanálnyit szoktam. Ha felrottyan, kész is!
A főzeléket az elkészült csülökkel tálaljuk. Jó étvágyat és boldog új évet kívánok!