Életmód

Tökéletes recept a függőséghez: így árasztja el Hollywoodot a Matthew Perry halálát okozó szer

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 28. 8:09

Szürkezónában mozognak azok a klinikák, ahol rendkívül könnyen juthat hozzá ketaminhoz, akinek van rá pénze. Ront a helyzeten, hogy sokan szeretnének a hírességek orvosává válni, márpedig a sztárok hozzászoktak, hogy általában nem mondanak nekik nemet.

Illegálisan, vagy receptre is „szuperkönnyű” hozzáférni az Egyesült Államokban a ketaminhoz, ami Matthew Perry halálát okozta tavaly októberben – erről a BBC-nek nyilatkozó orvosok és szakértők beszéltek.

Mint korábban írtuk, öt embert vádoltak meg azzal, hogy segítettek a Jóbarátok sztárjának hozzájutni a szerhez. A bírósági iratokból kiderül, hogy a színészt depresszió és szorongás miatt, orvosi felügyelet mellett kezdték ketaminnal kezelni, majd olyan függőség alakult ki nála, ami az illegalitás felé sodorta. 

Az évtizedekre visszanyúló függőségeiről nyíltan beszélő Perry a 2022-ben megjelent életrajzi könyvében azt állította, hogy „tiszta” – ekkoriban kezdődhetett ketaminterápiája, és előélete alapján gyorsan rá is szokhatott a szerre. A nyomozás megállapította, hogy a halálát megelőző mintegy két hónapban Perry több ezer dollárt költött ketaminra, személyi asszisztense pedig naponta legalább hat ketamininjekciót adott be neki élete utolsó napjaiban.

A BBC cikkéből kiderül, hogy a hírességek és orvosok viszonya sokszor problémás. A Yale Egyetem depressziókutatási programjának igazgatója, Dr. Gerard Sanacora úgy fogalmazott: „általában nem a VIP-kezelés a legjobb kezelés”. Bár az orvosok mind leteszik a hippokratészi esküt, vannak köztük, akik nem mindig tartják magukat hozzá, és nehéz megtartaniuk a határokat, ha híres pácienseik fényűző bulikba hívják őket, vagy bőkezűen adakoznak egészségügyi célokra.

Dr. David Mahjoubi, aki két ketaminklinikát működtet Kaliforniában, elárulta: egyszer megadta a mobilszámát egy meg nem nevezett hírességnek, hogy sürgős esetben azon hívja. Az illető erre állandóan hívogatta szívességeket kérve, például vasárnap este telefonált neki, hogy írjon receptet. „Azt mondtam neki, hogy ha orvosi vonatkozású dologról van szó, küldjön emailt, és letiltottam” – mondta az orvos, aki szerint 

a ketamin egyfajta partidroggá vált a hírességek körében.

Egy másik orvos, aki fájdalomambulanciákat üzemeltet Los Angeles környékén, arról beszélt, hogy a ketaminkezelések terén vadnyugati állapotok vannak. Mint mondta, mindenki a „sztárok orvosa” akar lenni, ezért ingyenes kezeléseket ajánlanak fel, vagy lezárják a klinikáikat, rendelőiket, hogy privát kezelést nyújtsanak a hírességeknek, akik reményeik szerint a közösségi oldalaikon posztolnak majd erről. Az orvos szerint sok sztár hozzászokott, hogy senki nem mond nekik nemet, és ha mégis, akkor elmennek máshová, ahol megkapják, amit akarnak.

A hollywoodi Alta Centers nevű rehabilitációs központ pácienseinek 20-30 százaléka a filmiparban dolgozik. Az intézmény igazgatója, Garrett Braukman szerint emelkedik a ketaminfüggők aránya, de nem haladja meg a hagyományosabb szerek – alkohol, kokain, opioidok – miatt bekerülőkét. Braukman szerint sokan vannak, akik valamilyen trauma hatására kezdenek művészettel foglalkozni, és ha ehhez hozzáadjuk a Los Angelesben virágzó drogkultúrát és a hírességek könnyű hozzáférését a szerekhez, „megvan a tökéletes recept a függőséghez”.

Amerikában egy egyszerű Google-keresés is számos hirdetést dob fel, amelyek a ketaminterápia előnyeit hangsúlyozzák olyan betegségek kezelésére, mint a depresszió, a szorongás, a Lyme-kór vagy a krónikus fájdalom. Egyesek azt ígérik, hogy havi száz dollárért hozzáférést biztosítanak a szerhez.

Az amerikai gyógyszerügyi hivatal a ketamint csak általános érzéstelenítésre engedélyezte, orvos felügyelete alatt. 2019-ben engedélyeztek ugyan egy ketamin alapú orrspray-t is depresszió kezelésére, de az csak terápiával kiegészítve, orvos közvetlen felügyelete mellett alkalmazható. A szer beadását követően az orvosnak két órán át figyelnie kell, hogy jelentkeznek-e a betegnél olyan mellékhatások, mint a hallucináció, a valóságtól való elszakadás érzése, illetve a vérnyomás növekedése.

A szabályokat azonban csak a gyógyszergyártókon és -forgalmazókon kérik számon, a ketaminklinikák szürkezónába tartoznak. A fájdalomambulanciákat működtető, név nélkül nyilatkozó orvos szerint a ketaminklinikák egy része nem is abban érdekelt, hogy a pácienseik jobban legyenek, hanem abban, hogy folyamatosan fizessenek.

Dr. Sanacora szerint számos bizonyítéka van annak, hogy 

a ketamin hatékony a depresszió kezelésére, de nagyrészt rejtély, hogyan hat, és rohamokat, halált is okozhat. 

Azt sem lehet pontosan tudni, hogy tényleg emelkedik-e a ketamintúladagolásos esetek száma, mert a kokainnal, heroinnal, opioidokkal ellentétben a ketamin miatti halálesetekről nem vezetnek statisztikát, és előfordul, hogy boncoláskor sem vizsgálják a ketamin jelenlétét.

Az amerikai Kábítószerellenes Hivatal vezetője azt mondta, eljárnak azon orvosok ellen, akik szükségtelenül, illetve túl sokszor írnak fel ketamint. Szerinte hasonló a helyzet, mint az opioidjárvány esetében, amikor számos amerikai vált az orvosok által felírt szerek függőjévé.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#matthew perry#ketamin#egészség#függőség#ma

Címlapról ajánljuk