Életmód

Lenyűgözi az ingyenes tömegközlekedés a Magyarországra költöző amerikai nyugdíjasokat

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 10:09

Szinte semmibe nem kerül nekik itt élni, és még az egészségügyi ellátással is elégedettek.

Magyarországra települt amerikai nyugdíjasokat is megszólaltatott a Fortune abban a cikkben, ami arról szól, hogy a drágaság miatt az Egyesült Államokból egyre többen költöznek idős korukban külföldre.

A 67 éves Allan Fawcett azt mondta, évtizedekig dolgozott a techiparban, a sok programozás „tönkretette az agyát”, ezért már 2011-ben visszavonult és úgy döntött, néhány évig utazgat a világban. Ám a tervet felülírta, hogy már az utazgatás kezdetén megismerkedett egy nővel Spanyolországban, akivel később összeházasodott, és így a spanyol állampolgárságot is megkapta. Örül annak, hogy így döntött: ugyan a felesége még dolgozik, ő viszont teniszezéssel, olvasgatással, tengerparton, kávézókban tölti az idejét.

Ezt Amerikában nem engedhetné meg magának: Spanyolországban a lakhatás, az étel és a bor is olcsóbb, autóra pedig nincs szükség, a tömegközlekedés jól működik és gyalog is el tud jutni oda, ahol dolga van.

A 69 éves Susan Keenan Sweeney 2015-ben költözött Magyarországra a férjével, aki itt született, de még gyerekként Amerikába került. Korábban banki szoftverekkel foglalkozott és jól keresett, de a lakhatás és az egészségügyi ellátás így is súlyos kiadást jelentett számára. Amikor a férjével Magyarországra látogattak, úgy találták, hogy itt megfizethetőbb és lassabb tempójú az élet, és szinte hirtelen ötlettől vezérelve eldöntötték, hogy ide költöznek. Budapesttől kétórányira vettek egy szőlőkkel körülvett házat, ahol Susan lekvárokat készít a közeli piacon vett friss gyümölcsökből, a teleket pedig Spanyolországban töltik.

A nő külön hangsúlyozta, hogy Magyarországon a 65 év felettiek ingyen vehetik igénybe a kiterjedt tömegközlekedést, és úgy érzik, biztonságra és közösségre találtak. Floridához képest dollárezreket spórolnak az ingatlanadón, és az egészségbiztosításuk is töredékébe kerül az amerikainak. 

Szinte semmibe nem kerül itt élni 

– mondta Susan.

A költözésnek persze hátulütői is vannak: családjuk az Egyesült Államokban maradt, így meg kell tervezni az utazásokat, hogy találkozhassanak. A kulturális különbségek is okozhatnak nehézségeket, Susan pedig még mindig csak a magyar nyelv alapjait tanulja.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a magyar és spanyol egészségügyi ellátást is gyakran szokás bírálni a hosszú várólisták, és az amerikaihoz képest gyengébb színvonalú ellátás miatt, de Fawcették és Sweeney-ék is elégedettek, pedig műtétre és nagyobb beavatkozásokra is volt szükségük. Némi gondot okoz viszont, hogy az ellátásban sokan nem beszélnek angolul. Sweeney azt mondta, nagyobb baj esetén a nyelvi korlátok miatt fontolóra vennék, hogy hazamenjenek Amerikába. Ugyanakkor azt tervezik, hogy hosszabb távon Magyarországon maradnak, de lehet, hogy idővel vidékről Budapestre költöznek majd.

Már korábban is írtunk arról, hogy a „színvonalas egészségüggyel” és a tömegközlekedéssel biztatják az amerikaiakat arra, hogy hazánkba költözzenek. Igaz, eközben a Magyar Orvosi Kamara főtitkára arról nyilatkozott, hogy a rendelkezésre álló szakdolgozói- és orvoslétszámmal fenntarthatatlan a hazai egészségügyi rendszer jelenlegi formájában.

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Életmód#amerikai egyesült államok#költözés#nyugdíj#tömegközlekedés#egészségügy

Címlapról ajánljuk