Külföld

Kötelező lesz kitenni a Tízparancsolatot az osztálytermekbe egy amerikai államban

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 21:41

A republikánusok szerint ennek nem pusztán vallási célja van.

Louisiana lesz az első amerikai állam, ahol előírják, hogy a Tízparancsolatot ki kell helyezni a közoktatási intézmények minden osztálytermében – írja az AP hírügynökség. Az erről szóló törvényt szerdán írta alá az állam republikánus kormányzója, Jeff Landry.

A republikánusok által beterjesztett törvény szerint 2025-től az óvodáktól az állami egyetemekig mindenhová plakátméretben, könnyen olvasható nagyságú betűkkel kell kitenni a Tízparancsolatot. A törvény szövege alapján közpénzt erre nem költenek, a plakátokat adományokból fizetik.

A jogszabály ellenzői kétségbe vonták a törvény alkotmányosságát és figyelmeztettek arra, hogy perek indulhatnak miatta. A támogatók viszont azt állítják, hogy a törvénynek nem pusztán vallási jelentősége van: szerintük a Tízparancsolat „államunk és nemzetünk alapdokumentuma”. A plakátokon azt is fel kell tüntetni, hogy a Tízparancsolat csaknem három évszázadon át az amerikai közoktatás fontos része volt.

Hasonló törvényjavaslatokat más államokban – köztük Texasban, Oklahomában és Utahban – is benyújtottak, de ezeket eddig nem fogadták el. Az amerikai legfelsőbb bíróság 1980-ban már alkotmányellenesnek nyilvánította, amikor Kentuckyban ezzel próbálkoztak, kimondva, hogy a törvény pusztán vallási célt szolgál, semmilyen világi haszna nincs.

Nyitókép: Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

#Külföld#amerikai egyesült államok#louisiana#tízparancsolat

Címlapról ajánljuk