Életmód

Százéves a Cézár saláta

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 18:57

Nem biztos, hogy elsőre kitalálja, hol bukkant fel először ez az étel.

Az AP hírügynökség szerdai jelentéséből tudhatta meg a világ, hogy százéves a Cézár saláta.

A tudósítás szerint egy olasz bevándorló, Caesar Cardini találta ki az ételt, amit 1924. július 4-én szolgált fel először éttermében, a mexikói Tijuanában. A vendéglősnek kihívást jelentett, hogy mivel etesse az amerikaiakat, akik a szesztilalom elől menekültek át a határon: római saláta-levelekhez kezdte dobálni a kéznél lévő hozzávalókat, köztük fokhagymás olajat, Worcestershire-szószt, citromot, tojást és parmezánt. „Csillag született” – írja az AP.

Tijuanában az évfordulót három napig tartó étel- és borfesztivállal ünneplik, és felavatják Cardini szobrát. A vendéglős néhány évvel a Cézár saláta megszületése után elegáns éttermet nyitott a városban Caesar’s néven, ami máig működik, és naponta 300 adag Cézár salátát szolgál fel.

A szesztilalom megszűnte után egyébként Tijuanában már nem ment olyan jól az üzlet, ezért Caesar Cardini a családjával 1935-ben Los Angelesbe költözött. Először otthonukban kezdtek Cézár salátához való öntetet gyártani, majd céget alapítottak. A Cardini Foods ma is árulja az önteteit.

Nyitókép: Julia Filirovska / Pexels

#Életmód#gasztro#gasztronómia#cézár saláta#évforduló

Címlapról ajánljuk