Életmód

Bármilyen lazán vesz egy fesztivált, ezt az egy dolgot soha ne hagyja ki

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 18:13

Tízből három 18 és 24 év közötti fiatal még vécéhasználat után sem mossa meg a kezét a fesztiválokon – derül ki egy felmérésből. Pedig valójában a kézmosás a legfontosabb, nagyon komolyan kell venni, ha magunkat és másokat is védeni akarunk.

A nyári fesztiválok pörgése, a koncertek és az ismerkedések közepette hajlamosak vagyunk elfeledkezni a legalapvetőbb higiéniai szokásokról. Azt gondolnánk, hogy a kézmosás ennek ellenére azért magától értetődő még egy zsúfolt rendezvényen is, pedig korántsem:

durván minden ötödik fiatal egyszer sem mossa meg a kezét a fesztiválokon.

Ezt egy tavalyi brit felmérés támasztotta alá, amit 1500 18-24 év közötti fiatal körében végeztek. A megkérdezettek 22 százaléka azt mondta, hogy nem mos kezet a fesztivál teljes ideje alatt, még akkor sem, ha napokig ott van. További 26 százalék úgy nyilatkozott, hogy naponta csak egyszer tisztítja meg a tenyereit valamilyen formában, míg 31 százalék bevallotta: még a vécéhasználat után sem mos kezet.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ügyelnek jobban a kézhigiéniára, a legtöbb megkérdezett a hosszas sorban állást és a mosdók számának csekélységét nevezte meg.

A kézmosás egy egyszerű, pillanatok alatt elvégezhető dolognak tűnik, de kutatások szerint számos oka lehet annak, miért nem élnek vele az emberek bizonyos helyzetekben. Persze vannak, akik csak simán elfelejtenek kezet mosni, de egy 2022-es kanadai tanulmány szerint például sok fiatal úgy véli, hogy a piszkos helyiségekben végzett kézmosás többet árt, mint annak teljes kihagyása. És olyanok is akadnak, akik azért nem mosnak kezet, mert úgy gondolják, hogy úgysem kapnak el semmilyen fertőzést.

Ajánló: Azonnal moss kezet, ha ezekhez a tárgyakhoz nyúltál

A The Conversation cikke szerint azonban legyen szó figyelmetlenségről vagy nemtörődömségről, a kézmosás teljes hiánya súlyos egészségügyi kockázatokat rejthet magában, különösen az ilyesfajta rendezvényeken. A tudományos portál azt írja: 

ha minden más testrészükről megfeledkezünk, a kézmosást akkor sem szabad félvállról venni a fesztiválokon, hiszen egy fertőző betegség vagy gyomorrontás hamar véget vethet az élménynek. 

Az egészségügyi szakemberek a következőket javasolják:

  • mindig legyen nálunk alkoholos kézfertőtlenítő a fesztivál teljes ideje alatt;
  • WC-használat után és evés előtt mindig tisztítsuk meg a kezeinket;
  • ha nincs lehetőség szappanos kézmosásra, és kézfertőtlenítő sincs nálunk, akkor jobb híján öblítsük le palackozott vízzel a tenyerünket, majd dörzsöljük össze. A víz alatti kézdörzsölés okozta súrlódás segít eltávolítani nemcsak a látható szennyeződéseket, hanem sok baktériumot is.

A kézmosás világnapja alkalmából korábban a Fókusz mutatta be, hogy a legtöbben nem jól használják a szappant:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#nyár#fesztiválok#fesztivál#fesztiválszezon#kézmosás#kézfertőtlenítő#higiénia#egészség#kutatás#felmérés#fiatalok

Címlapról ajánljuk