Életmód

Azonnal moss kezet, ha ezekhez a tárgyakhoz nyúltál

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 4:01

Sok olyan tárgy van, amiről nem is gondolná az ember, hogy rengeteg bacilus ragadhat meg rajta. Ha megfogtuk ezeket, akkor rögtön mossunk kezet.

A mindennapokban elképesztően sok tárgyat érintünk meg, ezek potenciálisan veszélyesek is lehetnek az egészségünkre. Az eszközökön megragadó kórokozók megbetegíthetnek minket, elég csak egy apró figyelmetlenség, egy elfelejtett kézmosás és már ágynak is dőltünk. Apropó kézmosás. A koronavírus-járvány bebizonyította, hogy a rendszeres kézmosás nagyban csökkentheti a fertőzések veszélyét.

A Mayo Clinic szerint a kézmosás kimutathatóan korlátozza a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók átvitelét. Szakértők szerint a kézmosáshoz használjunk szappant és tiszta vizet, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt. Tanulmányok igazolták, hogy mindkét módszer hatékony a kórokozók távoltartásában, írja a The Healthy magazin.

Az már más kérdés, hogy szinte lehetetlen a kezeinket 100 százalékosan baktériummentesen tartani, de azért még így is sokat tehetünk. Arról például rengeteg kutatás szól, hogy mik azok a tárgyak, amelyek után viszont kifejezetten kötelező kezet mosni. Ebben a gyűjtésben azokat az extrém módon összefogdosott tárgyakat szedtük össze, amelyek leginkább alkalmasak arra, hogy a szennyezettségük okán megbetegítsenek minket.

Készpénz

Manapság a legtöbb vásárláskor használhatunk bankkártyát, de néha szükségünk van készpénzre is. Miután készpénzt használtál, minél hamarabb moss kezet. Kutatók tesztelték a New York-i bankokból származó 1 dolláros bankjegyeket, és százával találtak mikroorganizmusokat, beleértve a szájban és egyéb helyekben előforduló baktériumokat, valamint háziállatok és vírusok DNS-ét.

Ezeken a tárgyakon van a legtöbb baktérium, ha hozzájuk nyultál, rögtön moss kezet
Fotó: Getty Images

Hasonló kutatások azt mutatták ki, hogy néhány bankjegyen és érmén többek között szalmonella kórokozók is megtalálhatók. A koszos pénz problémáján az sem segít, hogy egyes bankjegyek akár több mint 10 évig is forgalomban lehetnek.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter szeretnek készpénzt használni. Ez kiderül a Híradó riportjából. A kórokozók mellett a feketegazdaságnak is kedvező készpénzhasználatot alkotmányos joggá tennék. 

Fogantyúk, kilincsek

Katy Burris, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának bőrgyógyásza szerint az olyan nyilvános helyeken található kilincsek, amelyeket rendszeresen sok ember használ, a bacilusok melegágyai. Ha valaki metrózás közben kapaszkodik, szinte rögtön érdemes fertőtlenítenie a kezét, de igaz ez a nyilvános mosdók kilincseire is vagy lényegében bármilyen kapaszkodóra, fogantyúra, ami az otthonunkon kívül van. A mozgólépcső ezek közül a legbrutálisabb, ezeket ugyanis (nagyvárosok esetében), akár milliók is összetaperolhatják.

Ezeken a tárgyakon van a legtöbb baktérium, ha hozzájuk nyultál, rögtön moss kezet
Utasok mennek lefelé a mozgólépcsőn a Keleti pályaudvaron – Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Étlapok

Az éttermek lehetnek azok a helyek, ahol a legnagyobb eséllyel elkaphatsz egy vírust, a legveszélyesebb tárgy pedig az étlap. Az Arizona Egyetem kutatói egy átlagos, helyi étteremből származó étlapról vettek mintát, amelyen nem kevesebb, mint 185 000 baktériumot találtak.

Ezeken a tárgyakon van a legtöbb baktérium, ha hozzájuk nyultál, rögtön moss kezet
Fotó: Getty Images

Ha belegondolunk, ez érthető, hiszen sokan érintik az éttermi étlapokat, ideértve az étterem személyzetét is, akik ráadásul sokszor más vendégekkel is érintkeznek. Azt nem mindig lehet elkerülni, hogy megfogja az ember az étlapot, de az biztos, hogy az asztalnál ülve is érdemes sűrűn fertőtleníteni a kezünket.

Érintőképernyők, telefonok

A különböző érintőképernyők, legyen szó tömegközlekedésről vagy banki ügyintézésről, valósággal körbevesznek minket, éppen ezért rengeteget tapogatjuk őket. Az egyik legnagyobb baktériumforrást például a repülőtéren elhelyezett információs táblák jelentik, amiket százezrek fognak meg naponta. Emellett arra is nagyon figyeljünk, hogy ha egy hosszú nap után hazatérünk, akkor ne csak a kezünket fertőtlenítsük, hanem a mobilunk kijelzőjét is, mert hiába tiszta a kezünk, ha a telefonunkat egész nap nyomkodtuk, sokszor kézmosás nélkül.

Bármilyen tárgy az orvosi rendelőben

A nap folyamán érkező betegek miatt a legtöbb orvosi rendelő közel sem biztonságos, ha vírusokról vagy fertőzésekről van szó. A mosdóban legyünk körültekintőek, viseljünk maszkot, akár kesztyűt is, mert rengeteg fertőző beteg fordulhat meg ott is.

Ezeken a tárgyakon van a legtöbb baktérium, ha hozzájuk nyultál, rögtön moss kezet
Fotó: Getty Images

Bármilyen állat

Nehéz ellenállni egy kedves kutyának, hogy ne simogassuk meg kicsit, pedig az állatok rengeteg baktériumot hordozhatnak magukon. Sokan idegen kutyákat is hajlandóak csókolgatni, ami több szempontból is aggályos. Nem mindenki mos kezet háziállatok vagy állatok érintése után, de kellene, mondja Nesochi Okeke-Igbokwe háziorvos.

Az állatok különféle betegségeket hordozhatnak, és mivel a háziállatok általában családon belül vannak és nem gondoljuk róluk, hogy betegséget terjeszthetnek, így gyakran a kutyázás vagy macskázás után el szokott maradni a kézmosás

– mondja az orvos. 

Vágódeszkák és konyhai szivacsok

Nem gondolnánk, hogy a saját konyhánkban is veszélyben lehetünk, pedig ez a helyzet. El kell fogadnunk, hogy a konyha egy fertőző környezet. Nemcsak a nyers ételektől lehetünk betegek, hanem a velük behozott kórokozóktól is. Az olyan konyhai eszközökről, mint a szivacsok vagy a vágódeszkák már nem is beszélve. Egy tanulmány szerint akár 326 különböző baktériumfaj is élhet a használt konyhai szivacsokon. Ne felejtsd el kidobni a régieket, és ahogy Dr. Burris javasolja: mindig moss kezet az étel készítése előtt és nyers hús fogdosása után.

Ezeken a tárgyakon van a legtöbb baktérium, ha hozzájuk nyultál, rögtön moss kezet
Fotó: Getty Images

Idegen tollak, íróeszközök

Bár sokan telefonjukat vagy számítógépüket használják jegyzetek készítéséhez és listák írásához, néha kezünkbe ragadunk egy tollat is. Ez teljesen rendben van, egészen addig, amíg lefertőtleníted a kezed utána, a tollak ugyanis még a WC-ülőkénél is veszélyesebbek tudnak lenni.

Egy átlagos, irodában tengődő tollon tízszer annyi baktériuma van, mint az irodai WC ülőkéjén.

Egészen pontosan 200 baktérium lehet négyzetcentiméterenként rajtuk, ami brutális számnak számít. És akkor arról még nem is beszélünk, hogy ezeket sokan nemcsak a szájukba veszik, hanem rágcsálják is a dolgozók.

Szappanadagolók

 Az Arizona Egyetem kutatói szerint a feltölthető szappanadagolókon különösen sok baktérium leselkedik ránk. Ez persze nem véletlen, tekintve, hogy nagyon sokan fogdossák meg ezeket a tárgyakat a különböző nyilvános helyek, irodák, közösségi terek mosdóiban. Az ezzel kapcsolatos kutatás vezetője, Charles Gerba szerint ezek a szappanadagolók több baktériumot is adhatnak át a kezedre, mintha belenyúlnál magába a mosdóba. Az egyetlen szerencse, hogy a szappanadagoló megnyomása után jön maga a kézmosás.

Ezeken a tárgyakon van a legtöbb baktérium, ha hozzájuk nyultál, rögtön moss kezet
Fotó: Getty Images

Szinte minden egy repülőtéren

Naponta körülbelül 2,6 millió légiutas utazik az Egyesült Államokban, az Amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság szerint. Minél több ember fordul meg egy helyen, annál több a baktérium. A repülőtéren elképesztő mennyiségű pad, érintőképernyő, toll és még számos közös használatú felület van, amin megragadhatnak a kórokozók. Jó tanács, hogy kerüld el

  • az ajtókilincseket
  • az ivókutakat
  • az érintőképernyőket
  • és különösen azokat a műanyag tálcákat és tálakat, amikbe az emberek a tárgyaikat pakolják a biztonsági kapunál.

Utóbbi egyébként meglehetősen fontos tanács, tekintve, hogy minden utas abba a tálba teszi bele a cipőjét és a táskáját is olykor. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy mindenki tartson magánál mindig kézfertőtlenítőt és a napirendünkbe iktassuk bele a rendszeres kézmosást, így talán elkerülhetők a fertőzések.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#fertőzés#bacilus#kórokozó#tárgy#kézmosás

Címlapról ajánljuk