Tudomány-Tech

Két nőnél mutatták ki az erősen fertőző, pokolian ellenálló gombafertőzést

rtl.hurtl.hu

2023. május 21. 11:48

A betegek nyakán, fenekén, combján és a hasán fekélyek alakultak ki.

A Daily Star cikke szerint „a világ nincs felkészülve” arra a rendkívül fertőző gombás megbetegedésre, amelynek első két esetét már megerősítették az Egyesült Államokban is.

Az Egyesült Államokban a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) kimutatta a gyógyszerrezisztens tinea első dokumentált eseteit. A két érintett nő 28, illetve 47 éves, személyazonosságuk nem ismert.

A betegek nyakán, fenekén, combján és a hasán fekélyek alakultak ki, néhány családtagjuk is egészségügyi tüneteket mutatott.

David Denning professzor, a Manchesteri Egyetem fertőző betegségek szakértője szerint a betegség otthoni és iskolai környezetben is gyorsan terjedhet érintkezés útját. Egy új terbinafin-rezisztens gombáról, a Trichophyton indotinea nevű fajról van szó, amelyet először Indiában azonosítottak. „A hatalmas indiai diaszpóra miatt ez a gomba már más országokba is átterjedt, többek között Kanadába és Németországba, és most már az Egyesült Államokba is” – tette hozzá.

A 28 éves nő decemberben fordult orvoshoz a testén jelentkező kiütések miatt. Ezek idővel terjedni kezdtek, majd szinte egész testét ellepték a nagy, pikkelyes foltok. Várandóssága után, januárban gombaellenes szert írtak fel neki, azonban csak később, egy négyhetes itrakonazol-kezelés hatására tűntek el a gyulladt foltok testéről. A fertőzés már az Egyesült Államokon belül terjedhet, mivel a beteg nem járt a közelmúltban külföldön.

A második, 47 éves nőnél a kiütések Bangladesben tett utazása során alakultak ki, de az Egyesült Államokba való visszatérésekor sem tűntek el a gyógyszeres krémek alkalmazása ellenére sem. 2022 végén kért orvosi segítséget az Egyesült Államokban. A bőrgyógyászok két egymást követő, négyhetes gyógyszeres kezelést írtak elő, ami a kiütések 80 százalékos javulását eredményezte.

Denning professzor elmondta: „Két évtizeden keresztül szájon át szedhető terbinafinnal kezeltük ezeket a fertőzéseket 3 hétig, nagyon sikeresen, amíg ez az új gombafaj meg nem jelent.” A szakember szerint a legvalószínűbb magyarázat az új gombafaj megjelenésére az, hogy Indiában gyakran használják a helyi terbinafint (krém és kenőcs), amely ha nem fedi le teljesen a fertőzött területet és nem hatol mélyen a bőrbe, lehetővé teszi rezisztens változatok „elszökését”.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#gomba#fertőzés#rezisztens

Címlapról ajánljuk