Életmód

Hol lehet elkapni az influenzát? Ez a 10 hely a legkockázatosabb

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 7:50

A legtöbben nem kerülhetik el azokat a helyszíneket, ahol magas az influenzafertőzés veszélye, de elővigyázatossággal csökkenthető a kockázat.

Évente 3-5 millió súlyos influenzás megbetegedés fordul elő világszerte az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint, és ezek 290-650 ezer halálesetet okoznak.

A Coloradói Egyetem immunológusa, Jenna Guthmiller a The Healthy egészségügyi portálnak arról beszélt, hogy az idei influenzaszezon később kezdődött, ami a koronavírus-járvány hatása lehet. A járvány alatt az influenzás esetek száma jelentősen csökkent, például a maszkviselésnek és a távolságtartásnak köszönhetően. A jelenlegi tendenciák alapján azonban visszatérhet a járvány előtti mintázat, amikor az influenzás esetek száma decemberben nő, télen tetőzik és tavasszal csökken.

Ravi Jhaveri, a fertőző betegségek szakértője elmondta a portálnak, hogy az influenza cseppfertőzéssel, a levegőben terjed, ha valaki köhög, tüsszent vagy beszél. Ha egy influenzás személytől legfeljebb kétméteres távolságban vagyunk, ki vagyunk téve az influenzafertőzés veszélyének – de olyan tárgyak érintése is kockázatos lehet, mint a villanykapcsolók vagy billentyűzetek.

Itt a lista, kerülje ezeket a helyeket

Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy az influenza zsúfolt, rosszul szellőző helyeken terjed a legjobban. A The Healthy összegyűjtötte azokat a helyszíneket, ahol különösen érdemes körültekintőnek lenni influenzaszezonban.

  • A tömegközlekedés – busz, vonat, villamos, metró – az influenzafertőzés melegágya: az utasok összezsúfolódnak, érintkeznek az ülésekkel, kapaszkodókkal. A gyakori utascsere növeli az influenzának való kitettség kockázatát. Szakértők az influenzajárvány tetőzésekor maszkviselést javasolnak a cseppfertőzés elkerülésére, és azt, hogy aki teheti, ne a legnagyobb tömeg idején utazzon.
Hol lehet elkapni az influenzát? Ez a tíz hely a legkockázatosabb
Fotó: E+ / Getty Images
  • Az iskolákban, óvodákban a csoportos foglalkozások, közösen használt játékok, közös ebédlők növelik a kórokozók terjedésének kockázatát. A gyerekek szoros közelségben vannak társaikkal, tanáraikkal, az óvónőkkel – és bár ezek az interakciók a tanulás és társas fejlődés szempontjából hasznosak, elősegítik a betegség átadását is. A kockázat rendszeres kézmosással, takarítással, a felületek fertőtlenítésével és influenza elleni oltással csökkenthető.
  • Az irodákban, munkahelyeken a dolgozók egymáshoz közel végzik munkájukat, közös pihenőszobákban, tárgyalótermekben találkoznak. A kórokozók könnyedén keringenek ezekben a terekben, terjedésüket a közösen használt eszközök – telefonok, billentyűzetek, vagy kávéfőzők – is segítik. A munkaadók rendszeres takarítással, az influenza elleni oltás ösztönzésével, rugalmas betegszabadsággal, az influenzamegelőzésről szóló tájékoztatással csökkenthetik a kockázatot.
  • A kórházak, rendelőintézetek különösen magas kockázatúak, hiszen sok beteg tartózkodik egy helyen. A szigorú intézkedések, mint a kézhigiénés előírások, a betegek elkülönítése és a személyzet beoltása létfontosságúak, hogy megelőzzék az influenza terjedését ebben a környezetben. Az influenzajárvány tetőzésekor a látogatás korlátozása is hatékony lehet.
Hol lehet elkapni az influenzát? Ez a tíz hely a legkockázatosabb
MTI/Máthé Zoltán
  • A bevásárlóközpontok, nagyáruházak látogatói számos felülettel érintkeznek: a bevásárlókocsik, ajtók fogantyúival, a mozgólépcsők kapaszkodóival, az ételudvarok asztalaival, amelyeken keresztül az influenza terjedhet. Az üzemeltetők rendszeres takarítással, kézfertőtlenítők kihelyezésével vehetik elejét a járványnak, a vásárlók pedig lehetőség szerint kerüljék a legforgalmasabb időszakokat.
  • Az edzőtermek látogatóinak ajánlott használat előtt és után letörölni az eszközöket, és odafigyelni személyes higiéniájukra. Az öltözők, tusolók párás levegője miatt a kórokozók tovább életben maradnak a felületeken. Az üzemeltetők rendszeres takarítással, a szellőzés javításával teremthetnek jobb körülményeket.
  • Az éttermek, kávézók látogatói viszonylag közel ülnek egymáshoz, és olyan közös használatú tárgyakon keresztül is terjedhet az influenza, mint az étlapok vagy a sószórók. Javasolt az alapos takarítás, a kézhigiéniára való odafigyelés a személyzet és a vendégek részéről egyaránt, az asztalok ritkítása, a szellőzés javítása.
  • A repülőtereken, repülőgépeken a világ legkülönbözőbb részeiről érkező emberek zsúfolódnak össze, és még nagyobb a tumultus a reptéri buszokon, vagy biztonsági ellenőrzésre várva. A gépeken szűk helyen, hosszú ideig össze vannak egymással zárva az emberek, és bár itt rendszeresen keringetik, szűrik a levegőt, továbbra is számolni kell a cseppfertőzés kockázatával, különösen köhögő, tüsszögő utastársak esetén.
Hol lehet elkapni az influenzát? Ez a tíz hely a legkockázatosabb
Fotó: Moment / Getty Images
  • Az idősotthonokban, lakóotthonokban az influenzafertőzésnek különösen kiszolgáltatott emberek élnek. A közös terek, tevékenységek, az egymással, a látogatókkal, a dolgozókkal való kapcsolattartás hozzájárul a vírus terjedéséhez, aminek olyan megelőző intézkedésekkel lehet elejét venni influenzaszezon idején, mint a szigorú higiénés protokollok, a védőoltás és a látogatás korlátozása.
  • A koncerteken, sporteseményeken, istentiszteleteken, fesztiválokon sokan zsúfolódnak össze, a közös kiabálás, éneklés, hangos beszéd pedig növeli a cseppfertőzés veszélyét. Influenzaszezon idején ezek a rendezvények gócpontjai lehetnek a járványoknak, különösen ha a résztvevők közt akadnak, akik már megfertőződtek, de még nincsenek tüneteik.

Arról, hogy hogyan lehet olcsóbban gyógyszerhez jutni, ha mégis megbetegednénk, itt írtunk korábban. A Fókusz riportjából pedig kiderül, mikor érdemes orvoshoz fordulni a köhögő gyerekkel:


Nyitókép: Guido Mieth / DigitalVision / Getty Images

#Életmód#egészség#influenza#betegség#fertőzés

Címlapról ajánljuk