Tudomány-Tech

Feltalálták a forradalmi vakcinát a húgyúti fertőzések ellen

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 19:27

Az új, úttörő oltás a páciensek több mint felénél kilenc éven keresztül megakadályozta a fertőzés kialakulását.

A húgyúti fertőzések (hétköznapi nevén a felfázás) sokunk életének fájdalmas, kellemetlen részei, főleg a nők körében: 10 százalékuk évente megfertőződik, egész életük során pedig 60 százalékuk esik át ilyesmin. A fertőzés ráadásul különösen veszélyes az idősekre, mivel náluk szabálytalan szívdobogást és magas vérnyomást is okozhat. Minden száz kórházban kezelt húgyúti fertőzéses esetre négy halálozás jut.

Éppen ezért lélegezhetnek fel sokan most: úgy tűnik, végre sikerült hatékony, hosszú távú gyógymódot találni a visszatérő fájdalom enyhítésére.

Potenciális áttörés

Eddig a legtöbb húgyúti fertőzést antibiotikumokkal kezelték az orvosok, aminek azonban komoly hátulütője van: a fertőzés ugyanis egy idő után megtanulja, hogyan kell ellenállni az antibiotikumoknak, így akinél hosszú távon, évekig okoz problémát a bakteriális fertőzés, az csak pillanatnyi jobbulásban reménykedhet.

Azonban a most kifejlesztett, MV140 névre hallgató vakcina – amelyet ananászizű szájspray-ként terveznek piacra dobni – hasznos alternatívát nyújthat az antibiotikumos kezelésekre, írja a Sun. A vakcina négyféle deaktivált baktériumot tartalmaz, köztük a felfázást igen gyakran okozó bélben élő baktérium, az E. Coli ellen is védelmet nyújt.

A vakcinát még tesztelik az Egyesült Királyságban, de az állami egészségügy által végzett kutatások eddigi eredményei biztatók: most ért véget egy 89 emberen kilenc éven keresztül végzett vizsgálat, amely kimutatta, hogy a vakcina az esetek több mint felében – 54 százalékban – megakadályozta a húgyúgyti fertőzés kialakulását kilenc éven át.

Átlagban pedig a vakcina négy és fél évre űzte el a fertőzést.

A kutatás másik pozitívuma, hogy azoknál, akiknél a vakcina ellenére is kialakult a fertőzés, a gyógymód jelentősen csökkentette a tünetek súlyosságát, és hosszan tartó fájdalom helyett csak apróbb kellemetlenségeket okozott nekik. A kutatás eredményeit most az ország egészségügyi nyilvántartási szerve vizsgálja, és ha úgy döntenek, akkor szélesebb körben is elérhetővé teszik azt.

A lapnak Dr. Bob Yang, a kutatás egyik vezetője beszélt a vakcináról. Elmondta, hogy az oltás előtt a kutatás minden résztvevője visszatérő húgyúti betegségtől szenvedett. Hozzátette: a vakcina után „azok, akik mégis elkapták a fertőzést, azt mondták, hogy elég volt a tünetek kezelésére, ha sok vizet ittak”.

Sok résztvevőnk arról számolt be, hogy a vakcina helyreállította az életminőségét.

Egyelőre még el kell végezni további tanulmányokat ahhoz, hogy betonbiztos állításokat fogalmazzanak meg az oltásról, de eddig nagyon úgy tűnik, hogy az egyszerre hatékony és biztonságos is.

Hogyan kerüljük el a húgyúti fertőzéseket?

A magyaroknak még bőven várniuk kell, hogy elérhető legyen számukra a vakcina, így időnként érdemes emlékeztetni magunkat, hogyan kerülhetők el a húgyúti fertőzések. Azok akkor alakulnak ki, amikor az E. Coli baktérium – amely az ürülékben található – eljut a húgycsőbe, amely a vizeletet vezeti ki a testből.

Mivel a nőknek rövidebb a húgycsövük, a baktériumok könnyebben eljutnak a húgyhólyaghoz, ahol kialakíthatják a fertőzést. Még a következő állapotok és tevékenységek növelhetik a fertőzés kialakulásának veszélyét:

  • szex,
  • terhesség,
  • a húgycső eltorlaszolódása – például vesekő miatt,
  • betegségek, amelyek megnehezítik, hogy teljesen kiürüljön a húgyhólyag vizelés során – például prosztatamegnagyobbodás férfiaknál, vagy szorulás gyerekeknél.

Nyitókép: Unsplash / Pixabay

#Tudomány-Tech#fertőzés#húgyúti fertőzés#vakcina#oltás#találmány#teszt#betegség#baktérium#védelem#kutatás

Címlapról ajánljuk