Életmód

Bizonyos testsúly fölött nem biztos, hogy működik az esemény utáni tabletta

rtl.hurtl.hu

2024. június 30. 15:54

Ha valaki védekezés nélkül létesít szexuális kapcsolatot, elfelejtette bevenni a fogamzásgátlót, vagy esetleg elszakadt az óvszer, másnap jó eséllyel a patikában találja magát, hogy esemény utáni tablettát vásároljon. Ám millióknak nem jelenthet megoldást, mert a túlsúly vagy az elhízás befolyásolhatja a gyógyszer hatékonyságát.

Az esemény utáni tabletta, vagy más néven sürgősségi fogamzásgátló a petesejt beágyazódását vagy magát az ovulációt akadályozza meg. A spermiumok akár öt napig is életben maradhatnak a nemi szervekben, de a peteérés késleltetése a tablettával azt jelenti, hogy a spermiumok valószínűleg elpusztulnak, mielőtt megtermékenyíthetnék a petesejtet, és terhességet eredményeznének.

Dr. Frances Yarlett, az NHS, vagyis az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerének háziorvosa és a The Lowdown orvosi igazgatója a Sun Healthnek elmondta: 

Fennállhat a veszélye annak, hogy az esemény utáni tabletta kevésbé hatékony, ha valaki túlsúlyos vagy elhízott. 

Egy 2011-es kutatást idézett, amely szerint a levonorgestrel (egy fogamzásgátlásra alkalmas hormon – a szerk.) tartalmú gyógyszert szedő nők közül a nagyobb eséllyel estek teherbe azok, akinek a testtömegindexe, vagyis a BMI-je 30-nál nagyobb volt.

A BMI azt méri, hogy a magassághoz képest egészséges-e a testsúly. A 25 és 29,9 közötti BMI a túlsúlyt, a 30-nál nagyobb az elhízást jelenti. Fontos azonban kiemelni, hogy önmagában a BMI a páciens ismerete nélkül nem sokat mond, tekintve, hogy akinek nagy izomtömege van, annak is magas lesz a BMI-je, mivel az izom eleve nehezebb, mint a zsír. A 2021-es angliai egészségügyi felmérés becslése szerint Angliában a felnőttek közel 30 százaléka elhízott, míg közel 40 százalékuk túlsúlyos.

A különböző embereket vizsgáló kutatások azt találták, hogy a levonorgestrel koncentrációja a véráramban alacsonyabb a magasabb BMI-vel rendelkező embereknél. Ez azt jelenti, hogy az esemény utáni tabletták kevésbé hatékonyak a 70 kg feletti testsúlyú vagy 26 feletti BMI-vel rendelkező embereknél 

– mondta Dr. Yarlett.

A túlsúlyos nőknél nem biztos, hogy működik az esemény utáni tabletta
Fotó:pexels.com

Magyarországon inkább megalázzák a nőket

Bár az esemény utáni tabletták a közösülést követő 72 órán belül hatásosak, azonban minél rövidebb idő telik el a nemi érintkezés és a tabletta bevétele között, annál hatékonyabbak. Létezik 120 órás tabletta is, azonban a napok elteltével számolni kell az eredményesség csökkenésével.

„Elkeserítő módon az esemény utáni tabletta a gyógyszertárakban fizetős gyógyszer, és ez befolyásolhatja a nők tablettaválasztását, és megakadályozhatja őket abban, hogy nagyobb adagot szedjenek. Ezért szeretnénk, ha az esemény utáni tabletta mindenki számára ingyenes lenne” – mondta Dr. Yarlett. 

Ő valószínűleg még nem járt Magyarországon, ahol 

nem csak pénzbe kerül az esemény utáni tabletta, de az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol ezt előtte fel kell íratni az orvossal. Közülük sokan inkább megalázzák a nőket, sem mint segítenek. 

Ajánló: „Az óvszer nem tud elszakadni, hacsak nem egy lóval szexelt” – sok orvos nem hajlandó felírni az esemény utáni tablettát, helyette megalázzák és kioktatják a nőket

A Belügyminisztérium azonban ragaszkodik ehhez a gyakorlathoz, noha szakmailag a szakértők indokolatlannak tartják azt

Más gyógyszerek is befolyásolhatják a hatékonyságot

„Bizonyos gyógyszerek csökkenthetik az esemény utáni tabletta mindkét típusának hatékonyságát, ezért mindig beszélje meg gyógyszerészével vagy háziorvosával, ha rendszeresen gyógyszert szed” – mondta Dr. Yarlett.

A Drugs.com szerint több mint 245 olyan gyógyszer van, amely kölcsönhatásba léphet az esemény utáni tablettával. Kevésbé lehet hatékony például, ha orbáncfű tartalmú, epilepszia, HIV vagy tuberkulózis elleni gyógyszereket szed, vagy bizonyos típusú antibiotikumokat kap.

„Ha olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják a fogamzásgátló tablettát, mindig választhatja a rézspirált” – tanácsolta Dr. Yarlett.

Hogyan befolyásolhatja a BMI a fogamzásgátló kiválasztását?

Amellett, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tablettát kevésbé hatékonnyá teszi, a nők BMI-je a fogamzásgátló választására is hatással lehet.

„Tudjuk, hogy a magasabb BMI-vel rendelkezőknél nagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata” – mondta Dr. Yarlett. „Mivel a kombinált hormonális fogamzásgátlás – a tabletta, a tapasz vagy a hüvelygyűrű – szintén kissé növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, a BMI-t a vérrögök egyéb kockázati tényezőivel – például a dohányzással és a családi anamnézissel – együtt kell figyelembe venni. 

Például, annak, akinek a BMI-je 35 fölött van a vérrög kialakulásának kockázata nagyobb, mint a teherbeesés kockázata, ezért azt tanácsolják, hogy válasszon más módszert fogamzásgátlásra, mint progesztrogén-tartalmú tabletta, a spirál, az implantátum vagy az injekció – magyarázta a szakértő.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#egészség#esemény utáni tabletta#túlsúly#elhízás#szex#együttlét

Címlapról ajánljuk