Életmód

Mi a hosszú élet és az egészség titka? Hát a kutya!

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 14:15

Aki kutyát tart, tovább él – legalábbis erre lehet következtetni egy nemrég megjelent kutatásból.

Sok minden kell ahhoz, hogy elmondhassuk, tényleg egészségesen élünk: megfelelő étrend, gyakori testmozgás, a dohányzás és az alkoholizálás kerülése. Így nemcsak a krónikus betegségeket kerülhetjük el könnyebben, de akár várható élettartamunk is nőhet.

Egy nemrégi kutatás szerint azonban még egy fontos dolog segíthet ennek elérésében: ha van kutyánk.

A BMC Public Health kutatásában azt vizsgálta, hogy a kutyatartás milyen hatással van arra, hogy mennyit mozgunk, és általában milyen „egészségügyi kimenetelekkel” számolhatunk. Az eredmény: a kutyatartók a legtöbb területen jobban teljesítettek, mint a nem kutyások.

Aktívabban élnek a kutyások

A kutatásban több tucat kutyatartót vizsgáltak, az eredményeket a testtömegindexszel, a családi és munkaügyi helyzettel, valamint más kívülálló faktorokkal súlyozták. A résztvevők önbevallásos alapon is beszámoltak arról, mit csinálnak a kutyájukkal, de a kutatók egyénileg is megfigyelték őket, valamint kedvencüket is.

Azt találták: minél többet sétáltatja valaki a kutyáját, annál közelebb áll hozzá, és annál egészségesebb. Az is kiderült, hogy a kutyatartóknak – akiknek kevesebb egészségügyi problémájuk volt – fontosabb a kutya egészsége, mint a sajátjuk.

A News Medical szerint a kutyatartók alapból egészségesebbek, ám a hatás fokozódik, ha közelebbi kapcsolatot ápolnak kutyájukkal: ha többet foglalkoznak vele, többet sétáltatják, és jobban bízik bennük az állat.

Mi a hosszú élet és az egészség titka? Hát a kutya!

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#kutya#élet#egészség#felmérés#kutatás#kutyatartás#állattartás#hosszú élet

Címlapról ajánljuk