Életmód

Még a fiatalok számára is halálos lehet alkoholt inni a repülőn

rtl.hurtl.hu

2024. június 4. 13:07

Sokan koccintással kezdik vakációjukat, ha repülőgépre szállnak, hogy megünnepeljék nyaralásuk kezdetét, vagy épp egy jót szundítsanak a megérkezésig. Egy friss tanulmány azonban megállapította, hogy az utazómagasságon uralkodó kabinnyomás és a fedélzeten fogyasztott alkohol kombinációja megterhelheti még a fiatal szervezeteket is.

Tudósok megállapították, hogy amikor repülőn alkoholt fogyasztunk, csökken a vér oxigénszintje és gyorsul a szívverés még a fiatalabb felnőttek körében is.

A fedélzeten történő alkoholfogyasztás olyan egészségügyi kockázat, ami könnyen elkerülhető lenne. Hasznos lehet megfontolni, hogy korlátozzák az alkoholtartalmú italokhoz való hozzáférést a repülőgépek fedélzetén

– mondták a németországi Repüléstudományi Intézet tudósai, írja a The Sun. A kutatók rámutatnak, hogy a szív- és keringési problémák a repülés közbeni orvosi vészhelyzetek hét százalékát teszik ki, a szívmegállás pedig 58 százalékát. A Thorax című folyóiratban megjelent írásukban a kutatók elmondták, hogy a hipobarikus – vagyis az alacsony légnyomású – környezet csökkenti a vér oxigénszintjét és gyorsítja a szívverést. Hozzátették, hogy a szívproblémákkal küzdő utasoknál fokozottan fennáll a tünetek súlyosbodásának kockázata, ami alvás közben még jobban felerősödik. 

A fedélzeten gyakran fogyasztott alkoholnak hasonló hatásai vannak – mondták. Ennek eredményeképpen hipobarikus környezetben akarták tesztelni az alkoholfogyasztás és az alvás hatását. A kutatók 48, 18 és 40 év közötti személyt vizsgáltak. Két éjszakát töltöttek egy alváslaboratóriumban és egy magassági kamrában, ami egy repülőgép utazási magasságát szimulálja. Az első éjszaka előtt az emberek alkoholt ittak. A kutatók alvásvizsgálatot végeztek, és szorosan figyelemmel kísérték a szívritmusukat és a vér oxigénszintjét.

Megállapították, hogy az alkohol és a nagy magasságban tapasztalt alacsony oxigénkoncentráció kombinációja csökkentette az alvás minőségét, „kihívás elé állította a szív- és érrendszert”.

Az eredmények azt mutatják, hogy még a fiatal és egészséges emberek esetében is jelentős megterhelést jelent a keringési rendszerre az alkoholfogyasztás és a hipobarikus körülmények között történő alvás kombinációja, a szív- vagy tüdőbetegségben szenvedő betegeknél a tünetek súlyosbodásához vezethet

 – állapították meg a kutatók.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#repülés#tudósok#alkohol#egészség#káros

Címlapról ajánljuk