Életmód

A kevesebb kezelés olykor még jobb is egyes rákos betegeknek

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 18:03

Három ráktípusnál figyelték meg, hogy a betegeknek nemcsak a közérzetük javul, de tovább is élnek, ha kevesebb kezelést kapnak.

Három daganattípus esetében is megfigyelhető, hogy a betegek tovább élnek és az általános közérzetük is javul, ha kevesebb kemoterápián, műtéten vagy sugárkezelésen esnek át – állítják azok a tanulmányok, amelyeket a világ legnagyobb rákkutatási konferenciáján mutattak be.

Az NBC News és az AP tudósítása szerint a tudósok azt vizsgálták meg ezekben a tanulmányokban, hogy a kevesebb kezelés megkönnyítheti-e a betegek életét anélkül, hogy romlanának az eredményeik. Harminc éve a rákkutatók még ennek éppen az ellenkezőjét hirdették, mára viszont ez nem már nem ennyire egyértelmű. 

A tudósok példaként említették, amikor az előrehaladott mellrákban szenvedő nőket a halál szélére sodorták hatalmas dózisú kemoterápiával és csontvelő-átültetéssel. Ez a megközelítés nem működött jobban, a betegek ráadásul sokat szenvedtek miatt. A kutatók szerint a kevesebb néha több, ahogy a mondás is tartja, ez pedig gyakran a hatékonyabb gyógyszereknek is köszönhető.

„A jó hír az, hogy a rákkezelés nemcsak egyre hatékonyabbá, hanem elviselhetőbbé is válik, és egyre kevesebb rövid, illetve hosszútávú szövődménnyel jár” – mondta Dr. William G. Nelson, a Johns Hopkins School of Medicine munkatársa. A tendenciát bizonyító tanulmányokat a hétvégén az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói konferenciáján vitatták meg. Az eddigi tudományos eredmények szerint a paradigmaváltás három ráktípusnál már bizonyítottan jótékony hatással bír. 

Petefészekrák

Francia kutatók megállapították, hogy az előrehaladott petefészekrák műtétje során az egészségesnek tűnő nyirokcsomók eltávolítását például felesleges. A tanulmány 379 beteg eredményeit hasonlította össze, akik felénél eltávolították a nyirokcsomókat, míg a másik felénél erre nem került sor. Kilenc év elteltével nem volt különbség abban, hogy a betegek mennyi ideig éltek és kevesebb komplikáció lépett fel azoknál, akiknél kisebb beavatkozást végeztek, kevesebb vérátömlesztésre volt szükség a későbbiekben.

Nyelőcsőrák

Egy német tanulmány 438 olyan beteget vizsgált, akik a nyelőcsőrák műtéttel kezelhető típusában szenvedtek. A résztvevők fele egy közös kezelési tervet kapott, amely magában foglalta a kemoterápiát és a nyelőcsőműtétet, másik fele viszont ezek mellé még sugárkezelést is kapott. Három év elteltével a kemoterápiát és műtétet kapók 57 százaléka volt életben, míg a kemoterápián, műtéten és sugárkezelésen, vagyis a keményebb kezelésen átesettek alig fele (51 százalék).

Hodgkin-limfóma

Az úgynevezett Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos burjánzása, amelynek kezelése napjainkban egyre eredményesebb, jelenleg a legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedések közé tartozik. A kutatók megállapították, hogy a kevésbé intenzív kezelés itt is hatékonyabb, és kevesebb mellékhatással jár.

A vizsgálatban 1482 ember vett részt kilenc országban: Németországban, Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Dániában, Svédországban, Norvégiában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Azt találták, hogy négy év elteltével a kevésbé kemény kemoterápia az érintettek 94 százalékánál kordában tartotta a betegséget, míg az intenzívebb kezelésben részesülők valamivel kevesebb, 91 százalékánál volt ez megfigyelhető. 

Világszerte nő a fiatal rákbetegek száma

Öt éven át keresik majd arra a választ tudósok, hogy miért nő a fiatal rákbetegek száma szerte a világon. Magyarországon még csak a negyvenes korosztálynál látható a növekvő tendencia, azonban ha nem változtatunk a fiatalok életmódján, komoly problémák lehetnek itthon is, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ajánló: A rák 10 korai jele, amit sokan nem vesznek komolyan: a duzzadt ujjaktól az állandó fáradtságig

A legnagyobb növekedés a gyomor- és bélrendszeri daganatoknál figyelhető meg, 2019-ben a fiatalok körében ez volt a leggyakoribb ráktípus. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a fiatalabbak megbetegedéseiben a változó étrend és a mozgáshiány mellett szerepet játszhatnak az alvási szokások, a túlzott antibiotikum-használat és a légszennyezés is. A mozgás kiemelten fontos: a szakértők azt mondják, heti ötször fél óra mozgás a felére csökkentheti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#Tudomány-Tech#rák#daganat#daganatos betegségek#daganatos megbetegedés#rákkutatás#kemoterápia#sugárkezelés#műtét#petefészekrák#hodgkin-limfóma

Címlapról ajánljuk