Életmód

Ha sok sajtot eszik, nagyon jó hírünk van: boldogabb lehet

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 12:08

Egy új kutatás szerint a sajtfogyasztás boldogít, jobb mentális jóléthez vezet és elősegítheti az egészséges öregedést.

A sajtfogyasztás boldoggá tesz és elősegítheti az egészséges öregedést – állítja egy új tanulmány. A Science Alert cikke szerint egy hatalmas genetikai elemzés megállapította, hogy a jobb mentális közérzettel rendelkező emberek általában tovább és egészségesebben élnek – továbbá bizonyos életmódbeli döntések, mint például a több sajt fogyasztása jelentős szerepet játszhatnak ebben.

Korábbi megfigyeléses tanulmányok már kimutatták, hogy a boldogság hatással lehet arra, hogy az ember miként öregszik meg. Egy nemrég a Nature Human Behavior című folyóiratban publikált tanulmányban pedig kínai tudósok európaiak millióinak egészségügyi adatait fésülték át, és bizonyítékot is találtak arra, hogy a mentális jólét segíthet hosszabb és egészségesebb életet élni.

A kutatócsoport az európai adathalmazokból 33 egyénnél pedig azt is megvizsgálta, hogy milyen köztes tényezők befolyásolhatják a mentális jólét és az egészséges öregedés közötti ok-okozati összefüggést, beleértve az életmódbeli döntéseket, mint például a dohányzás, a gyógyszerhasználat, a fizikum vagy a betegségek. Jó, de mégis mi köze ennek a sajtokhoz? – kérdezhetnénk. Sokunk kedvenc tejkészítménye itt jön be a képbe.

A vizsgált személyek közül ugyanis azok, akik több sajtot és gyümölcsöt ettek, jellemzően magasabb mentális jóléti pontszámmal rendelkeztek. Sőt, a sajtfogyasztás növelése pozitív hatással volt az egészségükre és az élettartamukra is.

A sajtfogyasztás 3,67 százalékos pozitív hatást gyakorolt az egyének egészséges öregedésére, míg a gyümölcsfogyasztás csak 1,96 százalékkal javította azt. Hogy ezt kontextusba helyezzük, a cigarettázás például 4,56 százalékos negatív hatást váltott ki a vizsgált személyeknél. Bár a magas zsírtartalmú élelmiszereket gyakran károsnak tartják, kutatások szerint a tejzsír mértékletes fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egy jó goudát más miatt sem érdemes megvetni: egy nemrégiben Japánban végzett vizsgálatban például a nagyobb sajtfogyasztás összefüggésbe hozható volt a jobb kognitív funkciókkal, néhány más kutatás pedig azt mutatta ki, hogy beindítja a dopamintermelést az agyban, ami örömszerzéshez vezet.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#Tudomány-Tech#sajt#egészség#mentális egészség#öregedés#kutatás#tanulmány

Címlapról ajánljuk