Életmód

A gyász felgyorsíthatja az öregedést

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 20:00

Szeretteink elvesztése már a korai életszakaszban is megviselheti a szervezetünket, felgyorsítva az öregedést – állítja egy új kutatás.

Felnőttként nagy eséllyel keresztülmentünk már valamilyen gyászfolyamaton, akár egy hozzátartozó halála után, akár egy-egy nagyobb veszteség – szakítás, költözés, az élethelyzet megváltozása – miatt. Egy új kutatás szerint

a gyász okozta stressz felgyorsíthatja az öregedést.

A tudósok ugyanis bizonyítékot találtak arra, hogy szeretteink korai életszakaszban történő elvesztése már jóval a középkor elérése előtt negatív hatással van az egészségünkre – derül ki a Jama Network Open című szaklapban publikált kutatásból, melynek eredményeit a brit Guardian ismertette. 

A tanulmány szerzői csaknem négyezer ember egészségügyi adatait követték nyomon, a vizsgálatban résztvevők közel 40 százaléka felnőttkorára már megélte a gyászt. Különösen azokat vizsgálták, akik 18 éves koruk előtt, illetve 19 és 43 éves koruk között vesztettek el valakit, aki fontos volt számukra. A tudósok ezután meglepő felfedezést tettek:

a gyorsabb öregedés biológiai jeleit észlelték azoknál az embereknél, akik elvesztették szülőjüket, partnerüket, testvérüket vagy gyermeküket, szemben azokkal, akik nem élték át egy hozzájuk közel álló személy halálát.

Az eredmények arra utalnak, hogy a gyász megviseli a szervezetünket és potenciálisan növeli a későbbi egészségügyi problémák kockázatát. Allison Aiello, a New York-i Columbia Egyetem epidemiológusa szerint egy közeli hozzátartozó elvesztése mély nyomot hagy az emberben, és összefüggésbe hozható a rosszabb mentális egészséggel, a kognitív zavarokkal, a szív- és érrendszeri betegségekkel, az anyagcsereproblémákkal, és egyszersmind a korai halálozással.

Így lehet sikeres a gyászmunka

Amikor gyászolunk, van helye a kérdéseknek, és érthető, hogy hibáztatni akarunk valakit. Vannak azonban, akik elakadnak a gyásznak ennél a szakaszánál. Különösen a bizonytalanságot nehezen viselő emberekre jellemző ez, akik között sokan lehetnek a gyerekkorukban bántalmazottak, elhanyagoltak. Hosszú ideig tartó önismereti munka ez, ami közben figyelnünk kell, hogy a fókusz elsősorban magunkon, saját érzéseinken legyen. Korábban ebben a cikkünkben foglaltuk össze, hogyan lehet „sikeres” a gyászmunka.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#Tudomány-Tech#öregedés#gyász#gyászfeldolgozás#egészség#kutatás

Címlapról ajánljuk