Életmód

Az apaság megárthat a szív egészségének egy új kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 14:34

A szülői szereppel járó felelősség és stressz korlátozza az apákat az egészséges életmód fenntartásában – derül ki egy új kutatásból. 

Az apák szívének egészsége rosszabb, mint azoknak a férfiaknak, akik nem vállaltak gyereket – derül ki egy friss amerikai tanulmányból, amely az apaság, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatát vizsgálta.

A Science Alert cikke szerint a kutatást a Northwestern Egyetem és a chicagói Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház tudósai végezték, eredményeiket pedig az AJPM Focus című folyóiratban publikálták. A kutatók 2814 45-84 év közötti férfit vizsgálták meg, a résztvevők egészségi állapotának változásait pedig majdnem két évtizeden keresztül követték nyomon. Olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az étrend, a testmozgás, a vérnyomás vagy a dohányzási szokások. Azt találták, hogy

A szív egészsége jellemzően rosszabb volt az apák esetében, szemben azokkal, akik soha nem vállaltak gyereket.

Az okok között szerepelnek az apasággal járó fokozott felelősség, stressz és időhiány, amely gyakran az egészséges életmód háttérbe szorulásához vezetnek. A kutatás viszont más érdekes, ennél talán még meglepőbb eredményekre is jutott: érdekes módon összességében

viszont az apák halálozási aránya alacsonyabb volt, mint a gyermektelen férfiaké.

John James Parker, a Northwestern Egyetem belgyógyásza és gyermekorvosa, a tanulmány társszerzője szerint ez részben abból ered, hogy gyermekek a jövőben gondjukat viselhetik a szülőknek, segítve az idősödő apukákat is. Egy harmadik nem várt megállapítása a kutatásnak, hogy bár növelheti a szívbajok kockázatát, különös módon az apák mentális egészsége egyes mutatók szerint jobb volt.

Az apaság megárthat a szív egészségének egy új kutatás szerint
Kép: Pexels

„Azt is kiderítettük, hogy az apák esetében alacsonyabb a depressziós tünetek aránya, szemben a gyermektelen férfiakkal, ami hozzájárulhat az alacsonyabb halálozási arányhoz” – mondta Parker a Newsweeknek. Megjegyezte: annak is van jelentősége, hogy a férfiak milyen életkorban vállalnak gyereket. Azt találták ugyanis, hogy

azok a férfiak, akik fiatalabb korban, 25 évesen vagy előbb lettek apák, idősebb korukra rosszabb volt a szívük egészsége, sőt még rövidebb életet is remélhettek.

Parker szerint ez azzal magyarázható, hogy ebben a korban még sok férfi nem teremtette meg az anyagi biztonságot, fejben sem feltétlenül készült fel még mindenki az apaságra, és a munkahelyi szabadságok terén is hátrányt szenvednek. Mindez pedig ugyancsak megnehezíti számukra, hogy foglalkozzanak az egészségükkel és a betegségek megelőzésével. „Sokszor az anyákra és a gyerekekre koncentrálunk, és nem is gondolunk az apákra, pedig az ő egészségük is nagy hatással van a családra” – tette hozzá.

A tanulmány egyébként abból a szempontból is unikális, hogy sokszínű populációt vizsgált, bevonva a különböző faji- és etnikai kisebbségeket. Ebből az derült ki, hogy leginkább a fiatal, fekete vagy spanyolajkú férfiak szívegészségére jelent kockázatot az apaság.

Ezekre a szűrésekre kell eljárniuk a férfiaknak 40 év felett

A kor előrehaladtával egyre többet kell foglalkozni a betegségek megelőzésével. Dr. Kirschner András családorvos a Reggeliben korábban azokat a szűrővizsgálatokat ismertette, amelyekre minden 40-50 év feletti férfinak el kell járni. Részletek a lenti videóban.


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#apaság#szívbetegség#szív- és érrendszeri betegség#kutatás#tanulmány#apa#gyermekvállalás#egészséges életmód#halálozási arány

Címlapról ajánljuk