Életmód

Fejezzük be a bácsishaminget, a félmeztelen, pocakos férfiak megszégyenítését

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 20:50

Ha tényleg le akarunk számolni a testszégyenítéssel, akkor az izzadó, szőrös pocakok látványát is el kell fogadnunk nyaranként.

Érezhető a nyugtalanság, ha valakinek egy félmeztelen, pocakos középkorú férfi közelében kell lennie, írja az Independentben Oliver Keens, egy pocakos középkorú férfi, aki nagyon szeret napozni, így gyakran félmeztelen is. Úgy látja: mind a média, mind a közvélekedés részéről van bizonyos undor, lenézés a napozni vágyó idősebb, pocakos férfiakkal szemben.

Úgy látja: a társadalomnak nyilvánvalóan nem önmagában azzal van baja, ha egy férfi félmeztelen: hiszen szinte minden divatreklámban, valamint sztárról készült fotósorozatban akad egy-egy félmeztelen fotó a kigyúrt alanyokról. Szerinte az emberek csak akkor idegenkednek, ha egy nem teljesen tökéletesnek látott, hanem egy öregedő, pocakos férfi testtel találkoznak.

Ebben az esetben pedig már szimpla fatshamingről, valamint öregellenességről lehet beszélni.

A való életben pedig tökéletlen testű férfiból jóval több van, mint kigyúrtból: „a való életben a Magic Mike helyett a Tragic Mike jellemző inkább” – írja a szerző. Szerinte valóban nem lesznek szexik a pocakos, félmeztelenkedő férfiak, ám így talán szexibben tudják érezni magukat: a testpozitivitás korában pedig ez az, ami igazán számít.

A férfiaknál is probléma a testképzavar

Korábban az rtl.hu hosszabb cikkben foglalkozott azzal, hogy a testképzavar a férfiak körében is járványként terjed. A hollywoodi ikonok ma már olyan lehetetlenül kigyúrtak, hogy maguk a sztárok is panaszkodnak az egészségtelen testépítésre. Közben viszont mégis piedesztálra állítja a társadalom a tökéletesnek vélt férfitestet, ami számos, amúgy teljesen normális felépítésű férfinál testképzavart eredményez.

A férfiak körében ma már akkora a probléma, hogy egy tanulmány szerint 54 százalékuk mutatja valamilyen jelét a testdiszmorfiás zavarnak (BDD), míg a nők 49 százaléka mutat tüneteket. Az Independent szerint a férfiaknál azért is lehet rosszabb a helyzet,

mert ők egyszerűen nem szeretnek beszélni az ilyen dolgokról.

Sam Thomas aktivista arról beszélt a lapnak, hogy sokan nem is veszik észre, hogy a testképük miatti szorongás átfordult egy konkrét egészségügyi rendellenességbe. Ő maga is sokat küzdött ezzel fiatalabb korában: a kiskorában elszenvedett homofób zaklatásra reagált úgy, hogy folyamatosan teste miatt aggódott. Később kondizni kezdett, és különböző diétákat is kipróbált, ám rájött, hogy „csak egyik egészségtelen megküzdési mechanizmust cserélem a másikra”.

Korábban Schobert Norbi a Fókusz apukatestről szóló 2021-es riportjában beszélt arról: ha a férfiak elhíznak, akkor egy bizonyos kor után kialakul náluk a csimpánzcsöcs, majd arról értekezett, hogy „a vágódisznó kezdődik 100 kilónál, nem a férfi”. Kijelentésein sokan felháborodtak, és testszégyenítéssel vádolták meg Norbit.


A Fókuszban márciusban ismét hosszabban foglalkoztunk a testszégyenítés jelenségével. Sokan bele sem gondolnak, hogy a „milyen vékony vagy!” rácsodálkozás egy karcsú ember számára egyáltalán nem bók és szívet melengető, hanem sokkal inkább testszégyenítés. Hogy milyen kritikát, negatív kommentet kapott Cinthya Dictator, Yvonne Dederick, Nagy Alex és Kármán Odett vékonysága miatt, az az alábbi riportból kiderül, ahogyan az is, hogy a pszichológus szerint, mit okozhat a bodyshaming a pszichében.


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#bácsi#bodyshaming#testszégyenítés#férfi#napsütés#középkorú#pocak#apukatest#mentális egészség

Címlapról ajánljuk