Életmód

4 tipp, amivel gyerekjáték a tojások szétválasztása

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 4:30

Lassan most már tényleg a nyakunkba szakad a húsvét, de előtte még sütni és főzni is kell. A tojások szétválasztása sokaknak komoly fejtörést okozhat, pedig a tökéletes piskóta, húsvéti kalács vagy babka elkészítéséhez elengedhetetlen a művelet. Akinek nincs profi tojáselválasztó eszköze – mert ilyet is lehet kapni ám – és mindig pórul jár a tojáshéjból tojáshéjba táncoltatással, annak mutatunk pár tuti tippet.

1. Használjuk a kezünket

Egy alapos kézmosás után a felütött tojást egyszerűen engedjük a markunkba. A fehérje az ujjaink között fog kifolyni, míg a sárgája a tenyerünkben marad. Ha ehhez még ügyetlennek érezzük magunkat, vagy csak nem akarjuk bepiszkolni a kezünket, akkor mutatjuk a következő tippet. 

2. Lyukacsos szedő

Az a lyukacsos nagyobb kanál, amivel a sültkrumplit szoktuk kimerni az olajból a tojás szétválasztásakor is hasznos eszköznek bizonyul. Tegyük rá egy tányérra és üssük bele a tojást. A fehérje a lyukakon ki fog folyni, a sárgája fent marad.

4 tipp, amivel gyerekjáték a tojások szétválasztása
Fotó: pexels Több húsvéti süteményhez csak a tojássárgára van szükség

3. Kanalas trükk

Gyakorlottabbaknak ugyanez a módszer kanállal is működőképes. Egy evőkanalat stabilan helyezzünk rá egy pohárra, üssük bele a szétválasztani kívánt tojást. Ha jól csináltuk, akkor a sárgája a kanálban marad, míg a fehérje a pohárba folyik.

4. PET-palackos módszer

Végül az egyik leglátványosabb módszer a tojás szétválasztására a PET-palackos módszer. Csupán egy fél literes műanyag palackra lesz szükségünk, ami szerencsére egyszerre több tojás szétválasztására is alkalmas. A tojásokat üssük fel egy tálba, figyelve, hogy a sárga részek egyben maradjanak. Ezután a palack oldalát óvatosan nyomjuk be, tartsuk a tojás sárgájához a száját, és engedjük vissza a falát. Mint egy porszívó, úgy fogja felszívni a tojások sárgáját. Az alábbi videón megtekinthető a művelet.


Nyitókép: Pexels

#Életmód#főzés#sütés#recept#húsvét#tojás

Címlapról ajánljuk