Életmód

Évekkel öregebbnek érzik magukat, akik két éjszaka rosszul alszanak

rtl.hurtl.hu

2024. március 27. 13:36

A rossz alvásnak és az ezzel járó öregségérzésnek hosszútávú egészségügyi hatásai lehetnek. 

Már két rossz alvással eltöltött éjszaka is elég ahhoz, hogy valaki évekkel idősebbnek érezze magát a valós koránál – írta a Guardian svéd pszichológusok kutatására hivatkozva. Ezzel szemben a pihentető alvás után fiatalabbnak érzik magukat az emberek.

A kutatás eredményei szerint átlagosan négy évvel érezték magukat idősebbnek a kutatásban részt vett önkéntesek, amikor két egymást követő éjszaka mindössze csak négy órát aludtak, de voltak olyanok is, akik évtizedekkel idősebbnek érezték magukat. A pihentető, kilenc órás alvás után átlagosan három hónappal érezték magukat fiatalabbnak a résztvevők.

Dr Leonie Balter, a stockholmi Karolinska Institute kutatója elmondta, hogy az emberek egészségét is befolyásolhatja, ha öregebbnek érzik magukat a koruknál: kevesebb testmozgást végeznek, egészségtelen ételeket ehetnek, és visszavonulhatnak a társasági eseményektől és az új kalandoktól. Balter kijelentette:

Ha fiatalnak akarja érezni magát, akkor figyeljen oda az alvásra.

A kutatással kapcsolatban megkérdezett szakértők „ígéretesnek” nevezték a kutatási eredményeket, közölve, hogy az alvásnak azonnali hatása van az emberekre, és hosszú távú egészségügyi hatásai lehetnek, ahogy befolyásolják az életmódválasztást.

Nyitókép: GettyImages

#Életmód#alvás#egészség

Címlapról ajánljuk