Miért van lyuk a fakanálon?
2024. március 13. 5:10
Nem minden fakanál ilyen: ám néha zavaró lehet, ha éppen az kerül a kezünkbe, amelyiknek a közepén ott van egy lyuk. Mi a célja a szokatlan dizájnnak, és mire tudjuk mégis használni a lyukas kanalat?
A készlettel jött, ajándékba kaptuk, esetleg örököltük: szinte minden háztartásban megtalálható az a bizonyos érdekes, lyukas fakanál, ám nagyon sokunknak fogalmunk sincs arról, hogyan-mire lehetne használni egy efféle konyhai eszközt. Hiszen kevergetni bármivel lehet, a kóstolásra pedig teljességgel alkalmatlan ez a kanál.
Azonban, ha jobban beleássuk magunkat a témába, kiderül, hogy igenis van funkciója a lyukas fakanálnak, amelynek hivatalos neve rizottókanál. A rizottót ugyanis a helyes elkészítés során folyamatosan kevergetni kell, ez pedig – mivel nem leves ételről van szó – egyszerűbb egy olyan kanállal, amin lyuk van.
Próbáljuk csak ki: híg, leves ételeken kívül gyakorlatilag bármit lényegesen könnyebb kevergetni egy lyukas kanállal, legyen szó sűrű szószokról, vagy tésztakezdeményekről. Emellett akkor sem hasztalan a lyukas kanál, ha valami éppen lében fő: könnyebb ugyanis kiszedni belőle a szilárd darabokat anélkül, hogy levet is vinnénk velük.
Nyitókép: Getty Images