Életmód

Ezek az ébredési utáni tünetek rákos megbetegedésre utalhatnak

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 14:52

Ha rendszeresen visszatérő, egymással társuló tüneteket tapasztalsz, akkor fordulj orvoshoz.

A rákos megbetegedések jó része kezelhető volna, ha időben sikerülne őket diagnosztizálni. Évente elképesztő mennyiségű új rákos esetet regiszárálnak, a küzdelem első lépése pedig az, hogy még akkor is eljárunk szűrésekre, ha teljesen egészségesnek gondoljuk magunkat. A LADBible összeszedett néhány ébredés utáni tünetegyüttest, ami arra utal, hogy bajunk lehet.

A gond az, hogy a rákos megbetegedések tünetei kezdetben nehezen felismerhetők lehetnek, Abbas Kanani, a Chemist Click gyógyszerészének figyelmeztetése szerint reggeli tünetek árulkodóak lehetnek.

Torokfájás

Kanani szerint, ha tartós torokfájása van, ami két hét után sem javul, akkor meg kell vizsgáltatnia magát. Ugyanez vonatkozik a köhögésre is. „A dohányosok gyakran ébrednek fel reggel köhögéssel” – mondta Kanani, aki hozzáteszi, hogy ha valakinél nem szűnik a köhögés két hét után sem, akkor az illető forduljon orvoshoz.

Fáradtság

Mindannyian érzünk fáradtságot, különösen reggelente, de Kanani azt állítja, hogy ez bizonyos emberek számára valami súlyosabb jelzés lehet. „Normális reggelente egy kicsit fáradtnak érezni magad, de ha ez nem szokványos számodra, vagy észreveszed, hogy a fáradtság egész nap fennáll, azt ki kell vizsgáltatnod” – tette hozzá a szakértő.

Éjszakai izzadás

„Ha reggel felébredsz, és az ágyat teljesen átizzadtad, az azt jelzi, hogy egész éjjel verejtékben úsztál” – mondja Kanani. Ezt meg kell vizsgáltatni a háziorvosoddal, különösen, ha az éjszakai izzadás fáradtsággal, testsúlycsökkenéssel vagy indokolatlan véraláfutásokkal párosul.

A szakértő végül elmondja, hogy az ivás és a dohányzás nagyon megnöveli a rákos megbetegedések kockázatát. „A dohányzás elhagyása a legnagyobb dolog, amit tehetsz a rák kockázatának csökkentése érdekében” – magyarázza.

A cigarettafüstben lévő vegyi anyagok bejutnak véráramunkba és károsíthatják a test különböző részeit. Ha dohányzol, az egészséged érdekében a legjobb, amit tehetsz, ha leszoksz

– tették hozzá.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#ébredés#tünetek#rák#betegség#orvos#kivizsgálás

Címlapról ajánljuk